Отворени легат и две изложбе о Бати Живојиновићу у Југословенској кинотеци

БЕОГРАД: У Југословенској кинотеци кинотеци отворен је вечерас легат и две пратеће изложбе посвећене раду Велимира Бате Живојиновића.
Танјуг/Јадранка Илић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Догађаји који је уприличен поводом обележавања деведесет година од рођења једног од најпопуларнијих југословенских и српских глумаца присуствовао је велики број јавних личности као што су министри у Влади Србије Ивица Дачић и Бранко Ружић, глумци Гордан Кичић, Радош Бајић, историчар Предраг Марковић...

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је нагласио да данашњи дан буди  емоције у породици Велимира Бате Живојиновића, код његових колега, али и код његових пријатеља. 

"Ово је прилика да се на једном месту подсетимо шта је био Бата Живојиновић, мада је немогуће да све о Бати стане у један легат и две изложбе. Захваљујем се Југословенској кинотеци на овом потезу" казао је Дачић и додао да се недовољно пажње посвећује чувању успомена на наша велика имена међу којима свакако једно од најзначанијих места припада Бати Живојиновићу.

"Имао сам част да последњих 25 година Батиног живота приведем са њим. Били смо пријатељи и запамтио сам наш пут у Кину. Бата се жалио да су сви прилазили његовом сину Миљку, када је боравио у Кини, јер нису веровали да је Валтер остарио. Мислили су да је Миљко Валтер, јер личи на Бату" казао је Дачић.

Према његовим речима можда ће у будућности нека институција културе добити име Велимир Бата Живојиновић .

"Код нас постоје различите праксе. Можда је прошло и недовољно времена за тако нешто. Потребно је да прође историсјко раздобље да би људи могли да осете шта би и по ком човеку могло да се назове. Можда неки филмски центар у будућности понесе Батино име. Велимир Бата Живојиновић има сачувано место у нашим срцима" казао је Дачић.  

Дачић је напоменуо да је било сличних иницијатива и у ранијем периоду. 

"Мислили смо да пре 7, или 8 година такође направимо легат од његове куће у Кораћици, са друге стране као друштво и као држава немамо праксу да посвећујемо довољно пажње људима. Мислим да из овог догађаја могу да се уче многе младе генерације. У сваком случају Валтер ће остати упамћен за цео живот. Валтер је наџивео Бату, а наџивеће и све нас. Он ће представљати успомену на једно време" рекао је Дачић и додао да је Југословенска кинотека, осим архива и музеј историје не само југословенског филма него и целе Србије.

Осим награда које красе витрине новог легата, своје место пронашли су и интересантни лични предмети славног глумца.

Изложба "Приватно и радно", део легата Живојиновића, представља принтове дигиталних фотографија које дочаравају атмосферу са снимања из његове вишедеценијске каријере, као и сегменте из приватног живота.

А, мултимедијална изложба "Филмска палета" илуструје неке од најзначајнијих улога Живојиновића у филмовима: "Др" (1962), "Три" (1965), "Непријатељ" (1965), "Скупљачи перја" (1967), "Бреза" (1967), "Валтер брани Сарајево" (1972), "Пас који је волео возове" (1977).

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић казао је да је највећи квалитет Бате Живојиновича моћ транформације.

"Бата Живојиновић је био глумац најпре у оквиру партизанског филма, у којима је играо хероја. Пођеднако се добро сналазио у свим видовима овог жанра па га срећемо и у епским спектаклима, вестерн варијантама Жике Митровића, као и у такозваном стриповском изразу у режији Шибе Крвавца. Његова појава је тако постала синбол колико год се мењали заплети и околности она надилази све појединачне улоге и обједињује их у једну велику улогу целокупног жанра" казао је Пантелић и додао да постоји и црноталасна линија Живојиновићевог стваралаштва у сарадњи са Жиком Павловићем, Сашом Петровићем, Антом Бабајом...и другим редитељима југословенског модернизма.

Миљко Живојиновић, син велимира Бате Живојиновића истакао је у име породице "да је пресрећан што је "Бата ушао у Партенон српског филма"

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести