Светлосна пројекција на обновљеној фасади

Вечерас у симболичних 20.21 час на новосадском Тргу галерија почиње свечаност поводом завршетка радова на готово десетогодишњој адаптацији зграде Галерије Матице српске и, после шестомесечне паузе, њеног поновног отварања за посетиоце. Вечерашњи програм означиће и почетак обележавања јубилеја - 170 година трајања једног од најстаријих и најбогатијих музеја националне уметности од 18. до 20. века. На данашњи дан 1958.
Galerija Matice srpske odlaganje programa Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Галерија Матице српске Фото: Дневник.рс/архива

Матичина галерија је почела рад у овој згради. Цео програм одвијаће се на тргу испред Галерије, јер је, по речима управнице др Тијане Палковљевић Бугарски, овог пута акценат на ономе што је урађено на фасади. У простор испред Галерије искорачили су са две новоизливене скулптуре – сликара Милана Коњовића, рад Јована Солдатовића, и женски акт Радмиле Граовац, што се уклапа у основну идеју Новог Сада као Европске престонице културе да уметност и култура изађу изван установа како би били ближе грађанима и са њима у интеракцији.

 

Програм свечаног отварања припремљен је у сарадњи са Академијом уметности и из подршку Фондације Нови Сад 2021, а обухватиће светлосну пројекцију на обновљеној фасади зграде аутора професора Срђана Радаковића. Пројекција акцентује двадесете и тридесете године 20. века и прави спону која повезује филмске активности ликовних уметника у Европи са зачетком уметничких активности у оквиру Музеја Матице српске. Кадрови из филмова „Међучин“, „Анемични биоскоп“ и „Ритам 21“, у којима се појављују уметници попут Марсела Дишана, Франсис Пикабиа и Ман Реј, повезани су с најрепрезентативнијим делима Уроша Предића, Паје Јовановића, Саве Шумановића, Ивана Табаковића која се чувају у Галерији Матице српске. Светлосну игру на фасади пратиће извођење музичких композиција професора новосадске Академије уметности Небојше Јована Живковића: „Триоперуно” и „Фанфарефор Браш & Перцушион” у извођењу студената Академије. Програм ће се завршити ватрометом.


Салонима и салама имена личности значајних за ГМС

У галеријском простору уведене су интерактивне табле и кратке кустоске приче, а изложбеним салама и свечаним салонима додељени су називи у спомен на значајне личности из историје ГМС. Велика сала у приземљу тако је понела је име Саве Текелије, првог великог добротвора и Матичиног почасног председника, а мали салон име првог секретара МС Теодора Павловића чијим залагањем је покренуто оснивање Музеума. Изложбене сале у приземљу носе име првог управника Миливоја Николајевића, заслужног за пресељење у данашњу зграду и утемељивача изложбених активности, а велики салон Лепосаве Шелмић, управнице у тешким годинама с краја 20. века која је успела да очува и унапреди научну, изложбену и издавачку делатност ГМС и мотивише на нова даровања уметничких дела.


По речима управнице ГМС др Тијане Палковљевић Бугарски радови на реконструкцији зграде заокружен је процес не само адаптације него и трансформације установе у складу са савременим музејским стандардима излагања, чувања и бриге о уметничким делима. Цео јун биће у знаку три значајне изложбе које на неки начин представљају суштинска опредељења у раду Галерије

У суботу, 3. јуна биће отворена изложба из Поклон збирке познате новосадске вајарке Иванке Ацин (1925-2011) са делима која су уметница и затим и њена деца поклонили Галерији. Ауторка поставке и каталога је Мирослава Жарков. Изложба “Шидијанке” Саве Шумановића, која се отвара 6. јуна, је резултат сарадње са Галеријом слика из Шида чија је директорка Весна Буројевић и ауторка поставке. Трећа изложба названа „Слике пролазног света”, која се отвара 9.јуна, прати однос француског и српског интимизма, рађена је у сарадњи са Француским институтом у Србији, ауторка пиставке је др Дијана Метлић.

Обележавања јубилеја уобличен је кампањом Живи, оживи, доживи уметност која указује на делатност, тежње и циљеве Галерије – уметничка дела живе под кровом ове установе, стручњаци Галерије их својим знањима и активностима оживљавају да би их публика током посете доживела на прави начин. У низу новина које је Галерија сада увела, по речима управнице стари је само кустоски и конзерваторски тим који је све те активности протеклих месеци успео да спроведе. У жељи да у години јубилеја колекцију Галерије и њена дела приближе јавности покренут је и програм 170 година, 170 Ваших дана ,170 наших прича, у оквиру кога ће кустоси сваког дана у 12 и 18 сати публици представљати њену колекцију и кратке приче из историје Галерије. Продужено је и радно време сваког дана сем понедељка од 10 до 20 часова, а петком до 22.    

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести