Посетитељка нехотично разбила скулптуру ''Пса од балона'' у Mајамију

МАЈАМИ: Посетитељка сајма уметности у Мајамију случајно је разбила скулптуру ''Пса од балона'' аутора Џефа Кунса, која вреди 42,000 долара, пренео је данас Гардијан.
e
Фото: Youtube Printscreen

До инцидента је дошло током ВИП прегледа у уметничкој глаерији Арт Винвуд, а неки колекционари су мислили да је реч о перформансу.

''Видео сам да је нека жена стајала тамо, тапкала скулптуру, након чега је ова пала и разбила се на хиљаде комада'', рекао један од присутних уметника Стивен Гамсон, уз образложење да је жена то учинила да би видела да ли је то прави балон.

Разбијена скулптура била је део чувене Кунсове серије ''Пси од балона'' и дело је америчког сликара и вајара Џефа Кунса, који инспирацију црпи из свакодневних предмета, укључујући и животиње направљене од савијених балона, а његови радови доводе у питање шта је то ликовна уметност и неки су продавани за 91 милион долара, наводи Гардијан.

Скулптуре ''Пси од балона'' разликују се по величини, па тако најмање нису више од 30 центиметара, док оне највише имају више од три метра висине.

Други посетилац случајно је снимио видео на којем се види како жена тапка скулптуру која се убрзо потом срушила и разбила, а на снимку се чује како неко говори: ''Не могу да верујем да би то неко срушио''.

Процењивачица уметнина у компанији Бел-Ер Фајн Арт, Бенедикт Калух, рекла је да жена није намеравала да разбије скулптуру и да ће осигурање покрити штету.  

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести