Представљен програм 18. Београдског фестивала игре

БЕОГРАД: Директорка Београдског фестивала игре (БФИ) Аја Јунг данас је представила програм 18. издања ове позоришне смотре сусретом са медијима на сцени ЈДП-а и путем онлајн дружења са првацима и солистима „Њујорк Сити балета“, директором трупе Малпасо из Хаване и другим уметницима који ће од марта гостовати у Србији.
aja jung
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Плесачка трупа која ће отворити 18. БФИ јесте управо "New York City Ballet" 6. марта у Српском народном позоришту у Новом Саду, а затим 7. марта на великој сцени ЈДП-а, да би треће извођење имао 11. марта у Националном театру игре у Будимпешти.

Публику у та три извођења у три различита града и у две државе очекује прави спектакл, јер је у питању заправо колажни пројекат, где ће бити чак осам плесних комада у једној представи, што се ретко може видети на овим просторима.

Те кореографске минијатуре су - “Classical Pas de Deux”, “Андантино” у кореографији америчког редитеља и плесача Џерома Робинса, “Дијаманти” грузијског кореографа Жоржа Баланшина на музику Чајковског, као и “Неодољиво” према музици покојног краља попа Мајкла Џексона.

Играчи пројекта “Неодољиво” су Антонина Скобина и Денис Дрозђук, који су на овој конференцији преко Зоом платформе изразили велико задовољство што долазе у Србију.

“Волимо да долазимо негде први пут, као што ће бити код вас и ужелели смо се путовања и наступања. Овде у Њујорку скоро су нам све затворили, све просторе за игру, вежбање, или их има јако мало, тако да смо се сви преселили у своје домове да тамо вежбамо кореографије за представе”, истакао је плесач Дрозђук.

Онда се на симпатичан начин укључио још један плесач из те представе Данијел Улбрихт.

“Њих двоје сигурно вам делују јако мирно, фино и тихо. Али само тако делују. Зато када изађу на сцену и заиграју, постају права ватра”, наговестио је Улбрихт.

Овај уметник ће се представити српској и мађарској публици у омнибусу са два комада - “Ђаволци” данског кореографа и редитеља Јохана Коборга и “Три мушкарца” на музику чувеног композитора Астора Пјацоле, где ће му се придружити Дрозђук.

Остали мањи комади који ће се извести у оквиру ‘‘Њујорк сити балета’‘ су “Classical Pas II” и “После кише” британског кореографа савремене иге Кристофера Вилдона.

Уметница плеса из Србије Бојана Митровић, која живи у Немачкој, је на Зоом сусрету изјавила да је веома срећна што ће наступати на БФИ са представом “Ланац душе” 5. априла у ЈДП-у, и то ће јој бити први пут да наступа у Београду у било ком сценском пројекту.

Она ће наступити са трупом “Tanzmainz” из немачког града Мајнца, у кореографији Шерон Ејал из Јерусалима.

Прави доживљај ове представе је у томе што се на сцени налази чак 15 играча који плешу као један, у комаду о усамљености, љубави и чежњи.

‘‘Tanzmainz’‘ је компанија савремене игре при Државном театру у Мајнцу и од 2014. године овај ансамбл чине 22 играча и продукцијски тим, а управник је Хоне Дорман, такође један од гостију овог сусрета.

"Малпасо компанија игре" из Хаване наступиће на 18. БФИ 3. априла у Атељеу 212 и 5. априла у СНП, такође у виду фрагментарне представе, која садржи својеврсну трилогију унутар једне целине, прави триптих.

Испред те плесне компаније од саговорника је био Фернандо Саез, који је представио трупу и представе на програму.

Ти комади су “Неукротиви валцер” кореографкиње из Канаде Азур Бартон, “24 сата и пас” Оснела Делгада, плесача и оснивача Малпаса и “Табула Раза” оригинално креирано за Балетски театар Питсбурга, 1986. године, кореографа Охада Нахарина, сталног сарадника Компаније Батшева и творца Гага покрета.

Убрзо након оснивања 2012. године, Малпасо је постала једна од најтраженијих кубанских трупа савремене игре, чији је међународни углед непрестано растао.

Ако буде све по плану, БФИ ће представити веома богат програм.

Тако је за 20. март у СНП планирана “Трансверзална оријентација” Димитриса Папајоануа из Атине, 23. и 24. марта у БДП “Нормално.” Ђулијерме Ботеља, трупе “Алиас” из Женеве, 25. марта у Мадлениануму “А. јесмо ли сви ми жртвовани?” Роберта Запале, Компаније “Zappal Danza” из Катаније.

Такође, на БФИ гледаоци ће имати прилике да гледају и наслове, међу којима, “Још једна ствар” Ади Бутруса - оснивача истоимене трупе из Тел Авива - 28. и 29. марта у БДП, “Август” Алесандра Шјарона из Анконе - 1. априла у Атељеу 212, “Краљевина” Алекса Серана, Група господина Серана из Барселоне - 4. априла у БДП, “Чудесна динамика” Џејмса Семјуела Смита из Њујорка - 6. априла у Мадлениануму и 7. априла у СНП.

Током априла биће гостовања “Линија гребена” Компаније Меги Марен, “Пеепинг Том” из Брисела, “Надмудривање ђавола” Компаније Акрама Кана из Лондона, “Алтер его” Јакопоа Годанија, као и Дрезден Франкфурт Компанија игре.

За мај су, поред осталих, најављени Балет Џез Монтреал са четири комада, док је као финале најављена представа "Body Traffic" из Лос Анђелеса 25. септембра у СНП и 26. септембра у Мадлениануму.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести