Преминула рестаураторка и конзерваторка Верица Марковић - Станковић

БЕОГРАД: Познати српски живописац, рестауратор-конзерватор дела старих мајстора, а посебно  фресака и икона, стручњак за средњовековни живопис и једна од најбољих кописта фресака у бившој Југославији, Верица Беба Марковић преминула је прекјуче, у 90. години. 
v
Фото: Privatna arhiva

Завршила је Ликовну Академију у Београду, али се, и поред врхунског цртачког и ликовног дара, као сасвим млад сликар од 1951. определила за конзервацију и рестаурацију.

Откривајући  лепоту српских манастира Беба Марковић је од тада па све до позних година, радила на терену на свим релевантним рестаураторско-конзерваторским пројектима под руководством Републичког завода за заштиту споменика културе Србије.

Била је део конзерваторских екипа  које су радиле на обнови и заштити бисера српске и европске културне баштине – у  манастирима Дечани, Милешева, Сопоћани, Савина, Старо Нагоричане, Курбиново, Лесново, Овче Поље, у  Пивском манастиру, у Пећкој Патријаршији...  Истовремено, Беба Марковић је радила конзервацију и рестаурацију и  низа римокатоличких самостана и ренесансних и барокних цркава међу којима и чувеног Павлинског самостана и цркве Блажене Дјеве Марије у Лепоглави, у Хрватској, затим у Далмацији и  Боки Которској, у цркви Св.Николе  и Св.Базилеа у Столиву.

Живописала је и нове цркве, међу другима и храм у Избеници код  Варварина, посвећен Покрову Пресвете Богородице.

Рестаурисала је и старе холандске мајсторе, ремек дела романтизма и реализма, али се поред рестаурације највише бавила копирањем фресака и израдом икона, а њена лака, суптилна ал фресцо цртачка линија била је надалеко позната и цењена.

За собом је оставила низ изузетних  радова, посебно врхунских копија фресака које се данас налазе у Галерији фресака у Београду, у приватним колекцијама широм света и у Србији, као и у личној колекцији коју баштине њене кћери Симонида и Теодора Станковић, из њеног брака са великим ликовним уметником  Милићем од Мачве.

Опело уз појање хора Вождовачке цркве и ансамбл „Видовдан“ под руководством Бранка Тадића и сахрана Верице Бебе Марковић одржаће се у петак у 14 часова на Новом гробљу у Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести