Промоција Монографије о Арсенију Теодоровићу у Текелијануму

НОВИ САД: У Историјском музеју Будимпеште од почетка новембра траје изложба “Саборна црква у Табану. Трагом нестале српске вароши у Будиму” коју је овај музеј поставио у сарадњи с Галеријом Матице српске и Музејем Епархије будимске из Сентандреје.
monografija
Фото: Ilustracija

Најрепрезентативнији део ове изложбе је обновљени иконостас Саборне цркве за који је 73 иконе радио новосадски сликар Арсеније Теодоровић, један од најзначајнијих српских сликара с почетка 19. века, на прелазу из барока у класицизам. Делови иконостаса склоњени су из цркве пре њеног рушења 1949. и деценијама су се налазили у различитим објектима Будимске епархије, а о изгледу иконостаса је сведочила само архивска фотографија из фонда Историјског музеја.

Након пет година рада на конзервацији и рестаурацији овог иконостаса у Галерији Матице српске и Покрајинском заводу за заштиту споменика културе у потпуности се могла сагледати иконографска целина и сликарска вештина Арсенија Теодоровића. Као резултат пројекта настала је изложба која је прво 2017. представљена у ГМС у Новом Саду, а сада је у Будимпешти, као и монографска публикација “Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму”.

Ова монографији аутора др Владимира Симића са Филозофског факултета Универзитета у Београду, мр Косте Вуковића из Музеја српске православне епархије Будимске и др Бранке Кулић из Галерије Матице српске биће представљена вечерас у 18 сати у згради Текелијанума у Будимпешти.

На промоцији поздравну реч ће упутити отац Зоран Остојић, док ће о књизи говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Коста Вуковић, кустос Музеја у Сентандреји, проф. др Владимир Симић и др Даниела Королија Црквењаков, конзерватор Галерије Матице српске.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести