Први пут изложена Баскијатова слика "Скрнављење"

ЊУЈОРК: У њујоршком музеју Гугенхајм, ремек делу америчког архитекте Френка Лојда Рајта, први пут је изложена слика Жан-Мишела Баскијата (1960-1988) "Скрнављење" коју стручњаци сматрају најличнијом сликом овог уметника.
t
Фото: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Баскијат, коме је мајка била из Порто Рика, а отац са Хаитија, сликао је мурале у САД и Паризу, али је током најплодније деценије, при крају 80-тих година насликао хиљаду слика и две хиљаде цртежа.

Пажњу критичара, како је пренео Њујорк тајмс, посебно је привукла слика настала 1983. коју је Баскијат насликао када је сазнао да је због полицијске бруталности страдао његов колега и пријатељ Мајкл Стјуарт, који је после пребијања преминуо. 

Слика "Скрнављење"( Defacement, о смрти Мајкла Стјарта) налази се у приватној колекцији Њујорчанке Нине Клементе, а сада могу да је виде посетиоци Гугенхајма. 

"То сам могао да будем ја", изјавио је Баскијат када је сазнао за смрт Мајкла Стјуарта, 25-годишњег уметника који је наводно сликао по зиду станице метроа 15. септембра 1983. када су га саобраћајни полицајци ухапсили и привели у полицију. Сведоци су потврдили да га је полиција оборила на земљу и тукла док су полицајци изјавили да су га спречили да побегне. Стјуарт је после 13 дана преминуо у болници где су повреде главе указивале на дављење. Полицајци који су га ухапсили нису због тога одговарали. 

Баскијат се дружио са Сјуартом јер су имали заједничке пријатеље и обојица су сликали графте по станицама подземне железнице. 

Мајкл Стјуарт је, иначе, носио афро фризуру с "дредовима", какву је имао и Баскијат и полицију је разбеснело када су видели да је Стјуарт пољубио белу жену у образ. Стјуарт се забављао са Баскијатовом бившом девојком Сузаном Малук. 

"Оно што је погодило Баскијата било је што је полиција напала његовог сународника који се усудио да се забавља са белом женом", изјавио је један од посетилаца изложбе на којој је приказан пољубац и сурово кажњавање Стјуарта од стране полиције.

Ова слика је централни експонат изложбе Баскијатових дела у Гугенхајму. Кустоскиња изложбе тамнопута Чедриа Ла Бувије је изјавила да је ова слика значајно утицала на њу јер илуструје однос белаца према црнцима. Она је, иначе, прва Афроамериканка кустос у музеју Гугенхајм. 

Изложба дела Баскијата у Гугенхајму траје до 6. новембра.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести