РТВ репризира чувени серијал Буквар православља

На Велику суботу, 1. маја на Првом програму ТВ Војводине започело је репризно емитовање чувеног серијала „Буквар православља“, која је снимљена деведесетих година у продукцији Документарно-образовног програма ТВ Нови Сад.
с
Фото: Приватна архива

Пуне три деценије од њеног настанка, ова веома успешна и амбиоциозно рађења образовна серија посвећена религији и духовним порукама Цркве биће поново представљена генерацијама млађих гледалаца, који ће је сада вероватно доживети на нешто другачији начин него публика која ју је гледала у време њеног настајања.         

Припреме за снимање „Буквара православља“ започеле су с пролећа 1991. године. Иницијатива владике Иринеја да се започне снимање серије оберучке је прихваћена у Телевизији Нови Сад и тог задатка се прихватио млади редитељ Горан Вукчевић, који је тада управо завршио студије на Академији уметности у Новом Саду. Вукчевић је потом по сценарију епископа Иринеја уобличио сопствени редитељски концепт, након чега је 13. јула 1991. започело снимање прве епизоде.

- У старту сам знао да то не би требало да буде студијска емисија о веронауци, већ да то мора бити нешто визуелно много богатије и атрактивније - говори Горан Вукчевић и истиче - Дакле, основна идеја „Буквара православља“ је била да цркви обезбеди широк простор да износи своја учења и поуке и да гледаоцима представља разне аспекте црквеног живота, а ја сам притом настојао да паралелно са тим, гледаоцима представимо и богатство светиња Српске православне цркве, њене храмове и манастире. Благослов на почетку снимања у Патријаршији је изговорио његова светост патријарх Павле и наш рад на серији је заиста је био благословен - присећа се Горан Вукчевић. Посебну важност том пројекту даје чињеница што је то био први пример сарадње Српске православне цркве са једном националном телевизијом. Редитељ наглашава да је постојала одлична сарадња са владиком бачким, господином Иринејом, који је дао благослов за снимање. Поред Вукчевића, чланови телевизијске екипе на снимању „Буквара православља“ били су још и уредница Јорданка Лукић, асистенткиња режије Оливера Шешлија, као и директор фотографије Јован Николић, који је снимио првих шест епизода. После њега директори фотографије били су Александар Станковић и Драган Миљанић, а у екипи је било још мноштво других учесника, попут сниматеља тона и расветљивача, организатора, који су се мењали. Снимање и емитовање „Буквара православља“ трајало је од лета 1991. до пролећа 1998. године, а укупно је снимљено 130 епизода.

Након тачно три деценије „Буквар православља“ се сада поново враћа на телевизијски програм, који је данас технички знатно захтевнији у односу на време када је серијал први пут емитован. Због тога је сада епизоде „Буквара“ требало прилагодити савременим емисионим параметрима у чему је, разумљиво, учествовао и Горан Вучкевић, који износи своје утиске после поновног гледања серијала: „Осећај је био као да смо отворили неку шкрињу са драгуљима која је стајала затворена тридесет година и сада гледајући те епизоде сећам се хиљада слика, сусрета са људима, лепих тренутака или нервирања због неких проблема на снимању. Техника је сада много напредовала у односу на услове пре тридесет година, али мислим да „Буквар православља“ који смо тада снимали и данас има изузетну снагу јер бележи тај тренутак великог буђења духовности код нас и повратка људи религији и цркви”.

Посебну вредност „Буквара православља“ представља и сама листа истакнутих црквених личности, које су беседиле и упознавале гледаоце са различитим темама из Старог и Новог завета и црквеног живота: „Многи од учесника били су врло истакнути црквени великодостојници, почев од патријарха Павла, који је обележио читаву епоху историје српске цркве и мислим да је он просто био светитељ који је сијао и који нам је дао благослов и у првој, и у педесетој и у стотој емисији, и заиста нас је његов благослов увек пратио… Затим ту су Јустинови ђаци, духовна чеда епископа, аве Јустина Поповића, који је данас светитељ: ту је епископ бачки Иринеј, који је говорио уводну беседу у свакој емисији, а у „Буквару православља“ суделовала су и његова духовна браћа: митрополит црногорско-приморски Амфилохије, тадашњи епископ рашко призренски Артемије и епископ Атанасије. У снимању великог броја епизода „Буквара православља“ учестовао је садашњи патријарх српски Порфирије, који је у то време био игуман манастира Ковиљ”, подсетио се Горан Вукчевић редитељ „Буквара православља“.  

Борислав Хложан

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести