Сан о новембру Драгана Јанкова у Ликовном салону КЦНС

НОВИ САД: У Ликовном салону Културног центра Новог Сада (Католичка порта) вечерас је отворена самостална изложба слика познатог новосадског ликовног уметника Драгана Јанкова.
d
Фото: Ilustracija

Поставку чини двадесетак слика средњег и мањег формата, насталих у протекле две године. Јанков је ове радове сврстао у три привидно подељена тематска дела: Свете планине – вулкани, Мора – обале и Зен вртови,  који заједно чине целину под називом “Сан о новембру”. Ови радови су, по речима аутора, резултат је његових трагања и покушаја да сачува на овим сликама све оне тренутке мира и радости који се неочекивано појављују и које сви понекад доживимо. Трагајући искрено у свом уметничком искуству ка овим стањима повишеног сензибилитета и посебног треперења који су га водили из слике у слику све даље, испуњеним сећањима, емоцијама и ретким тренуцима истинске среће.

Велики утицај на моје стваралаштво имало је детињство које сам провео на мору у Сплиту и једну годину  у Тивту. Кроз прозор моје собе видело се море, улаз у луку, каже Јанков.

У тим безбрижним временима, додаје, провео је многе сате посматрајући бродове и барке који плове кобалтним морем и пролазе хоризонтом до луке, увек другачије небо, препуно птица, звуци ветра, југа, леванта или буре, звуци бродских сирена и глас мајке.

Сва та сећања имала су велико место пуно година касније у мом стваралаштву и сада се тако јасно са носталгијом сећам тих дивних тренутака мира проведених на мору, вели уметник.

За Јанкова суштина његовог сликарства није само бављење естетским категоријама које су у овом тренутку савремене уметности све више запостављене, мир, радост, хармонија, него и потрага за медитативним просторима који се отварају према посматрачу. Та слојевитост у грађењу слике, испод привидно једноставних нарација које у својој суштини носе симболистичку дубину, доводи до наглашених метафизичких димензија што његовом сликарству, како објашњава даје особену индивидуалност, на којој већ годинама ради. Слика се гради и настаје изнутра из дубоко личног доживљаја сједињења са сликом, што по њему често даје мистичну димензију, која се појављује у даљем раду на слици. То се постиже, како указује Јанков, особеним бираним колоритом, јасном композицијом и посебним третманом светлости на слици, која долази из средишта слике и гради посебну атмосферу тако препознатљиву у његовој уметности.

Драган Јанков (Нови Сад, 1961) дипломирао је сликарство на Академији уметности у Новом Саду 1989. и од тада је самостални уметник. Члан је СУЛУВ-а од 1988. као и IAA, AIAP UNESCO од 1990. Студијски боравци у Паризу 1987, 1989. и 1991. године.

Изложба ће трајати до 18. новембра.

Н. Попов

 

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести