Фрагментације Мине Радовић у Ликовном салону КЦНС

НОВИ САД: У Ликовном салону Културног центра Новог Сада (Католичка порта 5) вечерас у 18 часова отвара се изложба слика „Фрагментације“ београдске уметнице млађе геренације Мине Радовић.
i
Фото: Ilustracija

Изложбу ће отворити Марко Лађушић, професор на ФПУ и Биљана Јотић, историчарка уметности. За свој рад ауторка каже да је у исто време и имагинација и критичка пројекција. Не желећи да га пореди са музиком, јер би то била какофонија, наводи да може да се подведе под постмодерни правац.

Склапајући фрагменте у необичну, јединствену целину, представљам крупне женске фигуре, израза блиског скулптури од камена, набијене у задати формат, каже Мина Радовић о својим сликама.

Како каже, на, помало, ироничан начин одговара на диктате савремене културе, која се не бави слојевитошћу бића, успостављању индивидуалности, већ у "идеалним" фрагментима. То је насиље, за мене, над целином. Тако ја, играјући се са комадима тела, креирам своје биће, то је снажна фигура, која ужива своју предимензионираност. Мој рад је феминистички, актуелизује савремене теме положаја жене у савременој култури и мас-медијском простору, поручује уметница.

По речима Биљане Јотић овом изложбом ауторка уводи посматрача у свет директне комуникације са обликованим формама женског тела који теже сједињењу и целини. Дводимензионалност настале форме потврђује да простор и време нису конкретни нити одређени, као што ни женска фигура не припада одређеној особи. Појачана асоцијативност фрагмената уводи у проблематику питања која је улога жене данас. Представљајући ове слике настале у последње две године Биљана Јотић указује да је приметна појачана тежња ка апстракцији, несвесна али присутна. Ослобађање је видљиво у свим постојећим елементима композиције. Форме постају отвореније, лакше, слободније, бестежински лебде у виду фрактала. Светлост присутна у бојама се стишава, простори постају отворенији али помало хладнији, а израз деликатно мекшег потеза непосреднији, мање контролисан, исконски. Мина је на путу непосредније комуникације са самом собом и слободнији је развојни процес њеног уметничког обликовања, односно тренутака када ствара.

Мина Радовић (1988) је после Факултета примењених уметности у Београду, завршила докторске студије (Дигитална уметност) на Универзитету уметности у Београду. Члан је УЛУС-а. До сада се представљала у медијима цртежа, слике, видео инсталацији и кракометражном филму. Имала је 12 самосталних изложби и излагала на низу групних у земљи и иностранству. Изложба ће трајати до 6. октобра.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести