СВЕ СПРЕМНО ЗА ЦЕРЕМОНИЈУ СВЕЧАНОГ ОТВАРАЊА КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ Петер Бенце: Када свирате са 80 других музичара на сцени, то је нешто посебно

Музика треба да буде доступна, а не ограничена. То је као претварање града у велику позорницу. Такође, верујем у надолазећу ренесансу симфонијске музике, а који је бољи начин од тога да поделите њену чаролију са људима? - тако о концерту на Корзу, који ће вечерас свечано отворити шести Калеидоскоп културе у Новом Саду, говори један од најпопуларнијих младих пијаниста Петер Бенце.
b
Фото: Festhalter

Петер Бенце је светска клавирска сензација, композитор и музички продуцент који је освојио интернет својим јединственим клавирским аранжманима, сакупивши више од 1.2 милијарде видео прегледа и милионску базу обожавалаца током само пет година. Пијаниста који свира на граници људских могућности и рекордер у најбржем свирању на клавиру, за 60 секунди је успео да 765 пута притисне клавирске дирке и тако обори Гинисов рекорд пре 11 година. Од тада нико није успео то да уради брже од њега.

Постигао је невероватан успех својим храбрим и експресивним стилом свирања, који је срушио границе између класичне и популарне музике. Често га називају музичаром који не само што револуционарно свира клавир, већ утиче и на нове генерације пијаниста.

Бенце ће вечерас наступити са Војвођанским симфонијским оркестром, под диригентском палицом Србољуба Динића и извести несвакидашње аранжмане песама светских музичара и познатих филмских хитова, сада већ традиционално, на једном од главних градских булевара, Булевару Михајла Пупина.

Фото: В. Величковић

Концерт почиње у 20.30 часова, а у току припрема за наступ Бенце је говорио за „Дневник„.

Концерт на Корзу је постао традиција у Новом Саду, а ове године је и церемонија отварања Калеидоскопа културе. Каква су ваша очекивања од овог концерта и шта припремате новосадској публици?

- Веома се радујем, сваки пројекат је јединствен и узбудљив, али када неко може да свира музику са 80 других уметника на сцени, то је нешто посебно. Програм ће укључивати сјајне класике, филмску музику на којој смо сви одрасли, али и аранжмане легендарне популарне музике Мајкла Yексона и групе Љуеен. Биће ту и неколико мојих оригиналних композиција за клавир и оркестар, због чега сам помало узбуђен.

Управо сте тим аранжманима за популарне нумере Мајкла Џексона, групе "Квин", Сије... освојили интернет. Да ли сте очекивали овакав успех и како сада гледате на те пројекте? Шта су вам они донели?

- То је стварно одлично. Ти пројекти су били као посејано семе, одушевљен сам што видим шуму која је изникла. Велики је изазов и одговорност у покушајима да себе унапредим и пронађем нешто ново са сваким пројектом, али је ово свакако повећало моју публику која воли клавир и музику, све од малишана до старијих људи, а то ме инспирише и подстиче да наставим даље.

Фото: Ain Liva

Вашим иновативним извођењем срушили сте границу између класичне и популарне музике. Шта вас је привукло код свирања поп песама на клавиру?

- Класична музика је ванвременска, али поп песме су химне данашњице. Свирање на клавиру је као да им дајете други живот. То је такође леп начин да усавршим своје аранжерске и композиционе вештине и истовремено допрем до шире публике.


Колико времена свакодневно проводите за клавиром?

Зависи. Понекад бих провео цео дан поред клавира, док неким другим данима имам среће ако стигнем да га свирам 10 минута. Највише времена, ипак, улажем у компоновање и аранжирање музике - каже Бенце.


Са само две године свирали сте мелодије по слуху на клавиру код баке и деде, а то су биле нумере из анимираних и играних филмова. Да ли вас је управо то и навело да се професионално бавите музиком и како су изгледали ваши први музички кораци?

- Претпостављам да сам рођен с музичким талентом, јер се почео испољавати веома рано, посебно када је у питању слух. Пошто су моји бака и дека имали пианино код куће, проводио сам пуно времена тамо, истражујући овај инструмент. Нико ме заиста није присилио, то је дошло природно и био је „вечни сусрет”.

Фото: Maximilian Roder

Прву композицију, на коју је снажно утицала музика Моцарта и Шопена, написали сте са свега седам година, а са 11 објавили сте свој први соло клавирски албум композиција. Како је дошло до преласка са класичне на популарну музику?

- Одрастао сам обожавајући и изучавајући класичну музику, али када сам једном открио да постоји потпуно нови свет иза свирања из већ познатих нота, односно осећај да стварам нешто ново или мењам нешто постојеће, претварајући то у нешто другачије, тада сам схватио да вероватно нећу кренути традиционалним путем да постанем класични пијаниста.

Фото: Иштван Вајда

Улаз на програме Калеидоскопа културе је бесплатан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com .

А. Брзак


Три дана у Дистрикту

Након свечане церемоније, отварање Калеидоскопа културе се наставља још три дана у Дистрикту, од 8. до 10. септембра, кроз мултимедијални догађај „Нераскидиве везе”. Програм почиње у 20.30 часова и на бочном улазу у Дистрикт, од стране студентских домова, што ће бити једини могући улаз у Дистрикт, све до 22 часа, док не почне музички програм, када ће и сви остали улази бити отворени. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе” је Неопланта.


 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести