Тањи Бошковић уручена награда "Жанка Стокић"

БЕОГРАД: Глумица Татјана Тања Бошковић примила је престижну награду “Жанка Стокић” на свечаности у Народном позоришту у Београду као 18. лауреткиња тог признања.
t
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Додели је присуствовао велики број колега, који су Бошковићеву, која није крила сузе, дочекали бурним аплаузом.

Фонд за доделу награде основали су Народно позориште у Београду, на чијој се великој сцени увек одржава церемонија уручења, компанија “Новости” и град Пожаревац.

Пре него што било шта примим, хоћу да кажем да знам да нисам достојна ни Жанкиног дара ни тешке патње коју је поднела. То није ниједна од нас, ни глумице које су добијале ову награду, ни оне које ће тек добијати..., рекла је Бошковићева.

Награда “Жанка Стокић” је установљена 2003. године на иницијативу велике драмске уметнице Мире Ступице (1923-2016) и додељује се активним глумицама које су својом „личношћу обележиле позоришни, филмски и телевизијски живот Србије стваралачком зрелошћу и богатством уметничког израза“.

Глумица Жанка Стокић је рехабилитована 2009. године, постхумно, одлуком Окружног суда у Београду.

Више од овога не може да се добије. Сувишно је да било шта причам вама, публико, а тек вама колегиницама, добитницама ове награде, свима који ме добро познајете и знате шта умем, шта не умем, како имам дугачак језик и да сам могла и боље, рекла је Бошковићева.

У образложењу стручног жирија који је Бошковићевој доделио награду стоји да је “Тања Бошковић једна од оних ретких глумица и уметница које надилазе све стереотипе, калупе, сепарације, ускогрудост и искључивост”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести