„Трансфер“ Монике Милер у Ликовном салону КЦНС

У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада од данас се може погледати изложба „Трансфер“ др Монике Милер која је доступна и на линку Виртуелне галерије Ликовног програма КЦНС.
Plakat izložbe „Transfer“ Monike Miler Foto: KCNS
Фото: Плакат изложбе „Трансфер“ Монике Милер Фото: КЦНС

У питању је књижни пројекат у две књиге Stillman & Birn. Ауторка објашњаваајући технику коју је коитила указује да јој фото-трансфер омогућава преношење слика и њиховог значења у нове облике. Кроз процес штампања и контакта превазилази медијске, просторне и временске димензије. Трансфер такође представља и њено стално прелажење из једне културе у другу, из једног језика у други, између Војводине и Немачке.

- Боја се преноси са извора информације на нови носач слике, за разлику од технике колажирања, у којој се слика и позадина изрезују и поново лепе. Будући да се на нову површину преносе само боје, оне се могу у слојевима наносити једна на другу, а да се волумен уопште не повећа- наводи Моника Милер. -Овај процес нуди простор за разиграно, експериментално испитивање техника преноса слике.

Две књиге  „Жена мужа мази” и „Die echte Lieb ist wie der Wein…” („Права љубав је као вино…”), настале су техником преношења слике путем акрилне боје. Ручно извезене такозване „куварице“ представљају централни мотив дела: текстилне ручне радове проналазила је на пијацама у Србији и Немачкој, или су јој пријатељи и рођаци циљано тражили и доносили на поклон.

Фрагменте текстилног ручног рада пренела је у дигиталном облику у две књиге: српску и немачку. У другом кораку је везла на странице књиге речи: линија, конац, игла и трансфер. И овај конац за вез има своју сопствену историју трансфера: у седамдесетим и осамдесетим годинама прошлог века, Вилерови конци су увожени из Немачке у Србију, да би их тада њена мајка користила за израду гоблена, а она је сада донела назад у Немачку њене непотрошене конце и њима везла свој књижни пројекат.

Моника Милер (Розенхајм, Немачка, 1970) основну школу завршила је у Зрењанину, а средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду. Мастер студије из уметничког образовања стекла је на Универзитету у Аугсбургу где је и докторирала. Професор је уметничког образовања на Универзитету за образовање у Лудвигсбургу, а од 2018. гостујући професор на Универзитету уметности у Београду. Изложба ће бити отворена до 3. јула.   

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести