За заштиту наслеђа и традиције Срба 78 милиона динара

У дворишту Архива Војводине у Новом Саду потписани су уговори о суфинансирању 175 пројеката из области заштите и очувања  културног наслеђа, заштите и очувања традиционалног народног старалаштва Срба, те набавке књига и других публикација за јавне општинске и градске библиотеке у Војводини, за које је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама издвојио 78 милиона динара.
с
Фото: З. Милосављевић

По речима покрајинског секретара за културу Драгане Милошевић, у питању су пројекти који не само да доприносе истраживању, проучавању, едукацији, промоцији и презентацији стваралаштва, већ унапређују и побољшавају услове рада установа културе и услове за реализацију програмске делатности, омогућавају увођење савремених метода, међународних стандарда у области заштите, подизању знања, али и вредновању културног наслеђа кроз процесе васпитања и образовања деце и младих, али и обезбеђивању услова за доступност културног наслеђа особама са инвалидитетом.

-Поносна сам што је ове године Покрајински секретаријат за културу захваљујући пре свега подршци Покрајинске владе и покрајинских посланика, обезбедио 78 милиона динара за пројекте – рекла је Драгана Милошевић. – Када сам 2018. године преузела  руковођење секретаријатом, укупан буџет за све три конкурсне линије био је 10,5 милиона динара. За свега неколико година порастао је на 78 милиона динара. Ово повећање говори о искреном опредељењу свих нас у секретаријату да се подигне свест о јачању подршке вама, јер без вас не бисмо могли да градимо будућу цивилизацију на бази очувања националног идентитета  и историје.

Драгана Милошевић је истакла да Покрајински секретаријат ове године подржава пројекат Српске читаонице у Иригу, која студиозно из године у годину прирпема каталог библиотека  фрушкогорских манастира. Како је нагласила, то је пројекат који у целости обезбеђује стручну каталогизацију, али и евидентирање, сређивање и чување изузетно вредног књижног фонда манастира које је до сада било слабо познато широј јавности. Подршку је добила и Галерија Матице српске за презентацију експоната из збирке Драгише Брашована, једног од најзначајнијих архитеката.

Фото: З. Милосављевић

– У Сомбору у Историјском архиву суфинансираћемо набавку специјализоване килматизоване коморе за чување Повеље слободног краљевског града Сомобра, али и старе и ретке архивске грађе. Реализацијом оваквог пројекта обезбедиће се повећање видљивости, али и доступност до сада недоступних архивских докумената, а град Сомбор добиће презентовано наслеђе на ком заснива свој историјски идентитет, али и посебност – напоменула је Драгана Милошевић.

У Буковцу ће аматерско Културно-уметничко друштво „Милица Стојадиновић Српкиња“ ове године захваљујући новчаној подршци Покрајинског секретаријата за културу комплетирати музички ансалмбл  куповином инструмената, док ће Академско друштво за неговање музике „Гусле“ у Кикинди организовати етно-камп и реализовати студијско истраживаање вокалне, инструманталне, али и играчке традиције Баната.


Континуитет у подршци

За пројекат истраживања, неговања, извођења и објављивања српског карловачког црквеног појања хор „Свети Стефан Дечански“ из Новог Сада и ове године добио је подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Диригенткиња Тамара Адамов Петијевић истиче да хор за тај пројекат неколико година ужива подршку Покрајинског секретаријата за културу, што је од изузетног значаја за пројекте у нематеријалној баштини.

- То нам омогућава да оставримо гостовања у разним земљама Европе и света  где ћемо такође промовисати српско карловчако појање, да посећујемо манастире...Ове године треба да угледа светлост дана и збирка са песмама Светом Сави и Симеону коју четири године  припремамо. На нивоу Републике Србије, српско карловачко појање није препознато у циљу заштите наслеђа, него као ументст,  а оноје и једно и друго – казала је Тамара Адамов Петијевић.


– Често нисмо у прилици да подржимо и све пројекте који пристигну на конкурсе у недостатку новца. Али то не значи да они не заслужћују пажњу. Зато се трудимо да буyет из године у годину увећавамо, јер ви сте они који чувају језик, идентитет, културу, писмо, традицију, за шта ће неко речи да је део наше прошлости, међутим, то је део наше будућности пошто без прошлости не можемо да је градимо – поручила је Милошевићева.

З. Милосављевић

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести