Представа Томаса Остермајера на предстојећем Битефу

БЕОГРАД: Матично позориште Томаса Остермајера, Шаубине ам Ленинер плац из Берлина, представиће се београдској публици на предстојећем Битеф фестивалу представом "Историја насиља", по тексту Едуара Луија, 20. септембра на сцени Позоришта на Теразијама. 
s
Фото: Youtube Printscreen

У заплету комада, студент из француске провинције покупи на некој париској улици младог Алжирца и одведе га у стан, каже уметнички директор Битефа Иван Меденица.

 "Поред секса, њима се догоде и назнаке љубави, али се све заврши крађом смартфона, силовањем и немогућношћу да се ово силовање адекватно пријави породици и надлежним службама... Ову аутобиографску причу младог француског писца Едуара Луија, славни немачки редитељ Томас Остермајер склапа као слагалицу, комбинујући временске перспективе и мање целине наратива, градећи тако драмску напетост. У средишту није сам еротско-крими заплет, већ различита друштвена зла, нека од њих наизглед невидљивија, која изнутра разграђују грађанско друштво: провинцијска затуцаност и нетолеранција, ксенофобија, непрофесионалност и предрасуде у јавним службама", каже Меденица.

Додаје да овом представом Остермајер као да се враћа у своју рану, младалачку фазу коју су одликовале савремене теме, жестока глумачка игра, видео-радови и извођење музике уживо.

Публика Битефа памти претходна учешћа Остермајерових представа на Битефу. 

Ради се о продукцији "Диско пигс" која је била у главном програму 34. Битефа 2000. године и представи по Ибзеновој драми "Нора" са 37. Битефа 2003. године. 

Обе представе, подразумева се, настале су у продукцији позоришта Шаубине ам Ленинер плац, чији је Томас Остермајер дугогодишњи уметнички директор. 

За Нору, Остермајер је добио и награду "Политике" за најбољег редитеља фестивала 2003. године.

Резервација улазница за све представе 53. Битефа почеће 15. августа и трајати до 1. септембра.

Продаја улазница за све представе на овогодишњем Битефу почиње 2. септембра. 

Подршку фестивалу пружили су и Амбасада Швајцарске у Београду, Амбасада СР Немачке у Београду, Гетхе-институт Београду и Француски институт у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести