Балет „Пинокио” и драма „Смедерево 1941” у СНП-у

Балетска представа за децу “Пинокио”, рађена по свима познатој причи о чувеном дрвеном лутку, за који је музику компоновао Нодар Викторович Чанба, композитор из Абхазије, биће изведен у петак у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У улози Пинокија је Наојуки Ацуми, Ђепето је Иван Ђерковић, Плава вила је Катарина Кљајић, а играју још многи чланови ансамбла СНП-а. Диригент је Александар Којић.

- У балетској поставци “Пинокио” је једна нова прича, она је у ствари сан столара Ђепета о доживљајима дрвеног лутка кога је сам створио. У „кореографској фантазији“ о враголастом дечаку учествовао је цео ансамбл новосадског Балета. Бајковита атмосфера представе низала је животне догађаје, тренутке среће, туге, љубави… Низале су се и игре класичног и карактерног стила са пуно пантомимског, комичног и драмског садржаја што је овај сценски догађај чинило допадљивим и забавним - наводи Ксенија Дињашки у балетској критици ове представе.

Драмска представа “Смедерево 1941” ауторке и редитељке Ане Ђорђевић, која ће бити изведена сутра у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” бави се догађајем који се одиграо 5. јуна 1941. у Смедереву. Тог дана је унутар тамошње тврђаве експлодирала велика количина оружја и муниције, која је разорила град и однела велики број живота, а међу страдалима је било и 17 глумаца СНП-а. На бази историјских факата, Ана Ђорђевић је настојала да изгради надреалистичку, асоцијативну и фрагментарну линију радње, тражећи контекст који омогућава слојевите интерпретације документа. Играју: Милан Ковачевић, Тања Пјевац, Јована Мишковић, Вукашин Ранђеловић, Алиса Лацко, Тијана Марковић, Аљоша Ђидић, Гордана Ђурђевић Димић, Милован Филиповић и Марко Савковић.

Читаоцима “Дневника” поклањамо 10 карата за балет “Пинокио” и четири за представу “Смедерево 1941”. По две карте добиће читаоци који се данас од 13 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници “Дневника”.       

Н. Пј.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести