БФИ: Емоција и грациозност америчког Balletxa вечерас у СНП

НОВИ САД: Београдски фестивал игре, који на свом 16. издању представља 16 компанија балета и савремене игре из 11 земаља, вечерас по други пут у оквиру овогодишњег програма гостује на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду.
balet
Фото: Promo/BFI

Престижна филаделфијска компанија савремене игре Balletx за свој први наступ у Србији одабрала је три кореографије. Шпански кореограф Кајетано Сото аутор је дела названог “Шах-мат” које је настало, како је објаснио, из жеље да истражи везу између ума и срца, као игра између разума и осећања. Сото је аутор представа за велике трупе широм света, добитник бројних међународних признања и награда, а његове технички изврсне и изненађујуће кореографије могу се видети на међународним фестивалима у Европи, Америци и Канади.

Кореограф другог комада је фински аутор Јормо Ело. Његов комплексан и емоционално узбудљив комад назван “Гран партита” инспирисан је класиком филм ноара “Додир зла”. Ело је стасао у једног од најтраженијих светских кореографа овенчан бројним престижним признањима у домену савремене игре. Трећи комад “Последња чаша” инспирисан је дивљим звуком америчког инди рок бенда Бејрут. Најављен је као комад који се буди полако попут града, делом као мистериозна маскарада, а делом као бучна прослава. Критичари су указали да се он вртоглаво креће између славља и туге. Његов аутор амерички кореограф Метју Нинен почео је као играч у Балету Пенсилваније где је одиграо бројне главне улоге. Његове кореографске радове касније су изводили бројни амерички балети, а 2005. са Кристин Кокс основао је Balletx.


Карте за читаоце “Дневника”

Главни партнер Београдског фестивала игре је компанија Вип мобил, која је на овај начин увела препознатљив модел улагања великих компанија у културу. Заједнички креиран слоган „Комуникација у покрету“, осликава снагу сарадње која траје дуже од деценије, а Вип бројним пројектима, међу којима су најзначајнији награде „Вип позива“ и „Вип искорак “, као и пројекат за младе играче „Вип таленти”, доприноси развоју уметничке игре у Србији.

Читаоцима  „Дневника“ Вип ће поклонити два пута по две  карте за наступ трупе Balletx. Добиће их читаоци који се данас у 13  часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881, а улазнице ће моћи да подигну данас на портирници “Дневника”.


Ова америчка компанија уједињује истакнуте кореографе са групом играча светске класе који откривају нове елементе атлетицизма, емоција и грациозности. Balletx, како најављује Београдски фестивал игре испитује границе класичног балета подстичући формално експериментисање уз очување строге технике Компанија је посвећена продукцији нових радова највишег квалитета који оживљавају заједничке визије кореографа и играча и култивишу код публике колективни апетит за живописном, новом игром.

Београдски фестивал игре траје до 12. априла када ће пред новосадском публиком наступити Дрезден Франкфурт компанија игре са три комада чији је аутор међународно признат кореограф Јакопи Годани.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести