Дан СНП-а: Златне медаље Александри Плескоњић и Миодрагу Петровићу

Данас је дан Српског народног позоришта, нашег најстаријег театра основаног давне 1861. у Новом Саду, који овог пута неће бити прослављен свечаном академијом и уметничким програмом, као досад, из свима познатих разлога.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Али, ни у овој 159. години од оснивања, на овај дан нису изостала проглашења добитника традиционалних годишњих награда, као ни беседа управника СНП- а Зорана Ђерића.

Златне медаље добили су првакиња Драме Александра Плескоњић, која је остварила више од 50 запажених улога и “у свакој била посебна и другачија”; првак Драме Миодраг Петровић, који је одиграо “велики број запажених улога, по?еднако драмског и комичног карактера”; и Балетска школа у Новом Саду, поводом 70 година од оснивања и у знак захвалности за вишедеценијску сарадњу.

Првакињи Балета и педагошкињи Гордани Симић припала је Сребрна медаља, а Бронзану медаљу добили су Ђура Мацановић, главни мајстор тапетарске радионице – шеф, и Ержебет Загорац, чланица хора Опере СНП-а.

Годишње награде добили су: Ана Ђорђевић, редитељка представе “Смедерево 1941”; глумац Милан Ковачевић, за улоге у представама “Јованча на путу око света” и “Смедерево 1941”; Наташа Барбир, суфлерка Драме; ансамбл драмске представе “Тартиф”; Ана Ђурић, првакиња Балета, за улогу Лизе у балету “Враголанка”; Самјуел Бишоп, солиста Балета, за улогу Маме Симоне у “Враголанки”; Милан Иван, солиста Балета, за улогу Колена у “Враголанки”; Саша Сенковић, сценограф представе “Враголанка”; Небојша Бабић, солиста Опере, за улогу Мефиста у опери “Фауст”; Сенка Раносављевић, костимографкиња у операма “Риголето” и “Фауст”; Весна Кесић Крсмановић, шеф Хора Опере СНП- а, за рад на опери “Сарданапало”; Жељко Пишкорић, сценограф више представа; Марина Сремац, костимографкиња више представа; Мушка кројачка радионица; Душан Јовановић, мајстор тона - шеф; Раде Раца, службеник обезбеђења гледалишта и сцене; Бригита Јовановић, разводница; Јожеф Мађар, магационер; Бојан Квргић, администатор информационих система и технологија; Минеа Милка Сремац, правна сарадница; и Зорица Томић, правна сарадница.

Похвале су ове године добили: представа „Травничка“ хроника, режија Никита Миливојевић; Вукашин Ранђеловић, глумац у више представа; Тијана Марковић, глумица у више представа; ансамбл Балета за представу „Враголанка“; Игор Таубер, балетски играч, за улогу Алена у „Враголанки“; ансамбл Опере за реализацију премијере  „Риголета“; Хор Опере, за учешће у „Фаусту“; Оркестар Опере, за учинак на турнеји у Кини; Александар Николић, редитељ, за сарадњу са ансамблом Опере; ансамбл Опере, за остварене високе резултате; Марко Радановић, дизајнер светла; Бранислав Рапић, главни декоратер-шеф; Нада Даниловац, асистенткиња сценографа; Ненад Радуловић, реквизитар; и Тијана Валенћик, службеница обезбеђења гледалишта и сцене.

Ове године Балет СНП-а обележава 70 година од оснивања, те је планирано да на дан СНП-а премијерно буде изведена “Охридска легенда” Стевана Христића, у кореографији и режији Владимира Логунова, јер је то прва балетска представа која је изведена у новој згради СНП- а 1981. Балет „Охридска легенда” свакако ће бити премијерно изведен у оквиру прославе јубилеја, истичу у СНП-у, и додају да ће се све њихове активности наставити по окончању ванредног стања.

Уместо тога, данас од 14 до 24 сада моћи ће да се онлајн погледа представа „Светозар”. Реч је о грађанској драми о Светозару Милетићу, према тексту Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести