Галерија Матице српске ниже награде „Музеја за 10”

НОВИ САД: Галерија Матице српске из Новог Сада ових дана је пуна нових актуелности као што је отварање манифестације Музеји за 10 и подржавање акције “Музика свуда” Београдске филхармоније, а онда је награђена признањем “Музеји за 10”, док је потписивањем Споразума учвршћена даља сарадња са Аустријским културним форумом Београд, објавила је та културна установа.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

На Свечаној Скупштини Националног комитета ИЦОМ Србија, одржаној 9. новембра, у атријуму Народног музеја у Београду додељене су годишње награде ИЦОМ-а за изузетне резултате у развоју културе Србије у 2019. години.

Овом приликом Галерији Матице српске је уручено признање Музеј за 10 за посебно залагање и доприносе током манифестације за 2019.

У Амбасади Аустрије у Београду истог дана, у понедељак је потписан Споразум о наставку сарадње између Галерије Матице српске и Аустријског културног форума.

Тај важан Споразум су потписали др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума у Београду, у присуству Њ. Е. Николауса Лутеротија, амбасадора Аустрије у Републици Србије.

Једна од највећих музејских иницијатива - манифестација Музеји за 10, коју координира ИЦОМ Србија, током прошле године у Галерији Матице српске је у складу са темом “Музеји као средишта културе: будућност традиције” реализовала је богат програм намењен посетиоцима различитог узраста и интересовања.

Предавањима, кустоским вођењима, као и изложбама “Ђура Јакшић: Између мита и стварности у Галерији”, “Сава Шумановић и тајна под куполом у Паризу” и “Европски феномени у колекцији ГМС у Рашкој” желели су да укажу на нову улогу музеја као активних учесника у друштвеним заједницама, да своје место јасно позиционирају као једно од значајних стубова културе, са циљем да постану простор у којем се спајају креативност и знање.

Поносни су што су у тој намери успели, што потврђује велика посећеност публике, и признање Музеј за 10 које им је свечано уручено.

Окупљање на свечаној скупштини била је и прилика да се обележи Међународни дан музеја, и означи почетак овогодишње манифестације Музеји за 10.

Детаљне информације о манифестацији и програмима публика може пронаћи на интернет страници muzejisrbije.rs, а о програму Галерије на линку galerijamaticesrpske.rs.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести