"Мачка на усијаном лименом крову" 14. јуна у БДП-у

БЕОГРАД: Комад Тенеси Вилијамса "Мачка на усијаном лименом крову" у режији Наташе Паплавске биће премијерно изведен 14. јуна на сцени "Раде Марковић" Београдског драмског позоришта, најављено је данас у БДП-у.
e
Фото: pixabay.com

У главним улогама нашли су се Марина Ћосић и Стефан Радоњић. 

Овај светски позат позоришни комад игран је у БДП-у 1956. године, када су се у главним улогама нашли Оливера и Раде Марковић у режији Миње Дедића. 

У само предевечерије рата у бившој Југославији комад је на сцену БДП-а поставила Љиљана Тодоровић, а у главним улогама су се нашли Снежана Богдановић и Жарко Лаушевић. 

Редитељка представе истиче да је радити текст Тенесија Вилијамса велика част за сваког редитеља и глумца и велика жеља од студентских дана.

Она је на позив Београдског драмског позориста дошла да режира "Мачку на усијаном лименом крову". 

"Причу о хипокризији друштва, грешкама једне породице и њеним кризама, о двоје младих људи који не упражњавају љубав и свим питањима која нас и данас муче поставила сам сведеније него представе које сам до сада радила. Велика је одговорност пред нама након представе из педесетих година коју је режирао Миња Дедић, а главне улоге тумачили Оливера и Раде Марковић ", каже македонска редитељка. 

Даница Максимовић кроз улогу Биг маме каже да је водила рачуна да не падне испод нивоа сјајних Татјане Лукјанове и Љиљане Крстић које су некада тумачиле ову улогу, а партнер на сцени јој је Слободан Ћустић. 

Њих двоје, уз друге глумце ансамбла Милицу Милшу, Микија Дамјановића, Милана Чучиловића, дају " ветар у леђа" младим главним протагонистима представе Марини Ћосић и Стефану Радоњићу 

Млада глумица Ивана Панзаловић тумачи врло интересантно постављен лик велечасног преображеног у часну сестру. 

Писац Тенеси Вилијамс у својим делима бавио је врло табуизираним темама као што су хомофобична и расистичка јужњачка култура, лицемерје, алкохолизам и хомосексуалност. 

Он је обрађивао и теме попут неразумевања међу генерацијама, између родитеља и деце, али и неразумевања супружника.
 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести