Нова сезона у новосадском Позоришту младих

Премијером представе “Тре сореле” Стевана Копривице, у режији Милоша Јагодића, Позориште младих у петак 15. септембра званично отвара нову сезону, у којој пуни 85 година од оснивања.
novocadsko ha.jpg
Фото: Из представе “Тре сореле” Стевана Копривице (Р.Хаџић)

"Цела ова сезона је у знаку 85 - годишњице од оснивања Позоришта младих. Одлучили смо да тај јубилеј не обележавамо само једном представом, него да свака премијера у овој сезони буди део прославе. Представа " Тре сореле " требало је да премијерно буде изведена у јуну, али смо, због јубилеја, одлучили да са њом отворимо сезону 2017/18 - каже за наш лист директорка Позоришта младих Емилија Мрдаковић, најављујући нову сезону. Наредна нова представа коју ће радити у овом позоришту је луткарска (марионетска) “Мала Вила”, чије ће пробе почети половином октобра. Ово је веома значајна представа за наш репертоар, јер је Позориште младих заправо основано као луткарско. „Мала Вила" је ауторски пројекат Славча Маленова, који је драматург и редитељ. Прича говори о чистој и правој љубави. Мала Вила није само девојчица, већ је од јачине осећања према вољеној особи велика или мала, зависно од тога колика је љубав", указује Емилија Мрдаковић, додајући да је представа намењена деци узраста од пет година, па навише. 

Следећи нови наслов у репертоару Позоришта младих је део лектире за средњу школу - чувени Пушкинов "Евгеније Оњегин", који ће режирати Борис Лијешевић, по драматизацији Федора Шилија.

У овој сезони радиће се и ауторски пројекат Петра Куса, под називом „Живот ствари", који представља музичко - луткарску бајку “ Успаванка”, а проблематизује однос деце према стварима, будући да она “данас живе у простору, који је преоптерећен предметима, који се серијски производе и нестају...” О томе говори овај пројекат Петера Куса, композитора, редитеља, дизајнера музичких инструмената и педагога из Љубљане (Словенија), који у својим пројектима “истражује поље у којем се сусрећу музика и позоришни простор”. 

“Дон Кихот” је комедија о истини, драмска представа по истоименом роману Мигела де Сервантеса, коју ће у Позориштумладих у овој сезони режирати Слободан Скерлић, а ауторка драматизације биће Милена Деполо. Сматрајући да је витештво данас управо оно што нам недостаје, аутори с овом представом желе да публику подстакну на витештво и потрагу за идеалима у животу, љубави, уметности, правди...

Луткарску представу за одрасле “Пустињак и Шестопрсти”, по мотивима романа Виктора Пелевина, режираће Дмитриј Вихрецкиј, гост из Русије. Главни ликови су два пилета по имену Пустињак и Шестопрсти, која се узгајају за клање на живинској фарми, на којој се испоставља да “заједница пилића има веома сложену хијерархијску структуру” и да зависи од близине корита и хранилице.

Позоришту младих је, иначе, упућен позив за партнерску сарадњу на међународном пројекту Креативна Европа ЕУ фонда, у којем француско удружење "Цомпагние л'инстант мêме" изражава жељу да овај наш театар буде партнер, уз Академију уметности из  Новог Сада, у раду на мултијезичној представи “Грађанин племић”. Ова представа би требало да “споји елементе Молијеровог света и савремених тековина”, а укључује  “певање, игру и екстравагантне костиме”, такође и коришћење свих “расположивих језика и дијалеката у трупи расположивих глумаца”, у циљу што комичнијег и забавнијег аспекта комада.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести