Нове наде плесне сцене на танц плацу у СКЦ Фабрика

НОВИ САД: Новосађани ће предстојећег викенда моћи да уживају у још једном фестивалу савременог плеса, након што је “Практикабл” недавно покренуо и одржао “Покретницу”.
tanc plac
Фото: Dnevnik.rs

У питању је Фестивал савременог плеса “Танц плац”, који ће бити одржан “Фабрици” Студентског културног центра Нови Сад, 15. и 16. септембра.

Ради се о селекцији најбољих перформанса из “Аеровејв” избора за 2016. и 2017. годину.

“Аеровејв” је, иначе, међународна мрежа, такозвани “хаб” (чвор, петља), за нова открића на плесној сцени Европе, а “Танц плац” нова манифестација која има за циљ да представи младе актере и акуелне тенденције у савременом плесу.

Прво издање фестивала “Танц плац”, како јављају из СКЦНС, обележиће наступ вишеструко награђиване младе плесачице и кореографкиње Уне Доерти, са изведбом плесног комада “Лов на наду”, тренутно најбољег у Европи, по оцени мреже “Аеровејв”.

Потрага за надом лежи између физичког театра, друштвеног прогласа и плеса... Кроз говор, покрет и звук, публика је изобличена и растрзана идејама мушкости, морала и носталгије... Уклањајући маске ега и културних афинитета, надамо се проналажењу заједничког становишта истине и наде, наводи се, између осталог, у опису представе.

Са хрватске сцене, “Танц плац” представља плесачицу Петру Хршћанец са комадом “Анатомија мачке”, који је настао у сарадњи са кореографкињом Станиславом Зец.

У опису стоји да је реч о посебној кореографији у којој је креирана и примењена специфична техника настала синтезом савременог плеса и студије анатомије животиња.

Нагласак је стављен на могућности промене... Тражећи другачије путеве изведбе и истражујући мисаони, емоционални и семантички ниво телесне присутности на сцени, настоји се да се успостави начело несигурности изведбе.

Овогодишње, прво издање фестивала “Танц плац”, затвориће представа “Стриптиз” кореографа и плесача из Шпаније Переа Фауре. За “Стриптиз” се у програму наводи да је перформанс и конференција, која хумористично и иронично пореди позоришни догађај са уметношћу свлачења (скидања одеће).

“Стриптиз” говори о очекивањима; о механизмима очекивања, о заводљивом односу између извођача и публике.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести