Омнибус пет ауторки о Милеви Марић Ајнштајн

Нова представа посвећена Милеви Марић Ајнштајн требало би да настане као дело пет ауторки - најпознатијих драматуршкиња у региону:
Архива Дневника
Фото: Архива Дневника

Миње Богавац, Олге Димитријевић, Тијане Грумић, Ведране Божиновић и Ведране Клепице, у заједничком пројекту Стеријиног позорја, Народног позоришта Сомбор у којем ће бити постављена, и Фондације “ЕПК 2021”, на чију иницијативу је све покренуто. Ову омнибус представу, састављену од пет прича, режираће Аница Томић, глумица и редитељка из Загреба, а премијерно ћемо је гледати наредне 2022. године на фестивалу Стеријиног позорја.

Иницијатива је потекла од Фондације “ЕПК 2021”, с идејом да се у склопу њиховог програмског лука „Хероине” напише нови оригиналан драмски текст о Милеви Марић Ајнштајн, и да се то изведе у склопу програма ЕПК. Стога су позвали Стеријино позорје да буде копродуцент у том пројекту, помиње директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић, и додаје да су њима препустили да одлуче у ком позоришту би се то реализовало.

- Они су инсистирали да то буде и регионалног карактера, и да буде, у неку руку, иновативно, пошто сам ја, наравно, поменуо да постоји антологијски текст Виде Огњеновић ”Милева Марић Ајнштајн”, који је игран и као драма у Народном позоришту у Београду, и као опера и балет у Српском народном позоришту. Међутим, они су рекли да је њима та тема занимљива, зато што је Милева Марић Ајнштајн светски позната и препозната као занимљива личност у историји, и да је један од услова пројекта ЕПК да то буде наменски рађено за њих. Зато сам предложио, пошто већ постоји једна класична драма, написана, и антологијска, да сада све буде другачије, да ангажујемо пет ауторки, које ће онда да напишу омнибус драму, и да место и реализација буде сомборско позориште, на чијем ће репертоару касније бити ова представа – каже Мики Радоњић за наш лист. Договарајући се око редитеља, Радоњић је предложио да то буде Аница Томић из Хрватске, која је, како он подсећа, тамо недавно и добила награду хрватског глумишта, и већ има искуство рада на омнибус представама, будући да је у Загребачком казалишту младих већ радила омнибус представу, у којој је било чак 18 аутора.

- Пошто су у Фондацији помињали да би то требало да буде у смислу и контексту друштвеног ангажмана, еманципације жена и борбе за родну равноправност, све ауторке, које су укључене у овај пројекат, и редитељка, истакнуте су у том сегменту друштвеног ангажмана – подсећа Мики Радоњић.

То је случај како са нашим драматуршкињама Мињом Богавац, Олгом Димитријевић и Тијаном Грумић, тако и са Ведраном Божиновић из Сарајева, која је са нашим редитељем Андрашом Урбаном сарађивала на “Хасанагиници” Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, између осталог, као и на “Догвилу” у суботичком позоришту “Костолањи Деже”. Ведрана Клепица је такође сарађивала са нашим ауторима, и учествовала у пројекту “Лепа Брена” Битеф театра.

Иначе, у Стеријином позорју је, као што је познато, јесенас расписан традиционални Конкурс за оригинални драмски текст, и Мики Радоњић наводи да је стигло око 80 драмских текстова, те да ће жири крајем фебруара саопштити победника. Уручење награде требало би да буде на дан Позорја 29. марта.

Ситуација с пандемијом одражава се и на селекцију за фестивал Стеријиног позорја, и, засад незванично, Мики Радоњић помиње да ће вероватно рок за селекцију бити померен на крај априла. Ако се то догоди, додаје он, могуће је да ће доћи и до померања термина фестивала на средину јуна, уместо, како је било досад уобичајено, крајем маја и првих дана јуна.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести