„Патакијев прстен” Шандору Ласлу

У конкуренцији пет колега - Атиле Немета (за улогу у представи „Ана Карењина“), Роберта Ожвара („Блудни дани куратог Џонија“), Бориса Кучова („Витезови Лаке Мале“), Ервина Палфија („Игра у дворцу“, „Растргните ме“), Арона Силађија - и једне колегинице - Тимее Филеп („Ана Карењина“, „Догвил“) Шандор Ласло је освојио “Патакијев прстен”, цењену награду за глумце на мађарском језику.
с
Фото: Архива Дневника

Награда му је уручена крајем недеље на гала-вечери у Народном позоришту/ казалишту/ Непсинхаз Суботица. Због “године коју је појела корона”, у конкуренцији је био већи број кандидата, а награда је додељена за две протекле сезоне.

Жири је радио у саставу Силард Мезеи, Анико Киш Томин, Андреа Хушњак, а Шандору Ласлу је награду доделио за улогу у представи “Кламов рат” Каија Хенсела, у режији Кинге Мезеи (Народно позориште/ казалиште/ Непсинхаз Суботица).

У њој, Ласло игра наставника немачког језика Клама, против којег се буне ученици, бојкотују га, чиме изазивају да прогласи лични рат против школе, свих колега и директора, доводећи у питање темеље школских конвенција, а и шире.

Шандор Ласло (Нови Кнежевац, 1961) дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду одсек глуме, у класи редитеља Михаља Вирага.

Каријеру је започео у ансамблу Драме Радио Новог Сада, након чега постаје члан Новосадског позоришта у коме је низ година био уметнички директор и директор. Редовни је професор на Академији уметности.

И. Б.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести