Почео Град театар у Будви: Повратак у живот и на сцену

Фестивал “Град театар” Будва почео је 10. јула представом “Крваве свадбе”, рађеном у копродукцији са Српским народним позориштем из Новог Сада из 2018, у режији прерано преминулог Игора Вука Торбице, добитника награде будванског фестивала за допринос позоришном стваралаштву за 2017/2018.
e
Фото: Pixabay.com

Ових дана тамо ће бити представљена и  монографија “Глас врлине – Игор Вук Торбица на фестивалу „Град театар“, Будва”, у издању ЈУ “Град театар”.

Овај познати летњи фестивал се одржава 35. пут и до 20. августа реализоваће више од 45 програма позоришне, литерарне, музичке и ликовне уметности, обједињених слоганом “Повратак у живот”.

У оквиру драмског програма 35. Града театра, најављена је премијера представе “Зелена чоја Монтенегра” - копродукција “Града театра”, Београдског драмског позоришта и Градског позоришта из Подгорице, која се ради по истоименом роману Мома Капора и Зука Џумхура. Драматург је Стеван Копривица, а редитељ је Никита Миливојевић, аутор неких од најзначајнијих позоришних продукција у историји “Града театра“.

Публика ће бити у прилици да погледа и “Селестину” - копродукцију “Града театра” и Југословенског драмског позоришта, рађену према мотивима драме Фернанда де Рохаса, у адаптацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића, која је премијеру имала на 33. фестивалу у Будви. Најављена је и представа “Употреба човека”, рађена према роману Александра Тишме, у режији Бориса Лијешевића, настала 2020. у копродукцији Града театра, центра East-West из Сарајева, Новог тврђава театра из Чортановаца и Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз. Још једна представа у режији Бориса Лијешевића “Читач” Београдског драмског позоришта и агенције Бео Арт, за коју је драмску адаптацију истоименог романа Бернхарда Шлинка урадио Федор Шили, ће бити изведена на овогодишњем фестивалу.

БДП ће гостовати и с представом “Сумрак богова”, драматуршком стилизацијом Ивора Мартинића, према сценарију чувеног филма Лукина Висконтија из 1969, чију режију, адаптацију, сценографију и избор музике потписује Јагош Марковић. У овогодишњем програму је и представа “Козоцид” Градског позоришта из Подгорице, рађена према тексту и у режији Виде Огњеновић, као и нова представа ЈДП-а “Мој муж”, према истоименом књижевном предлошку Румене Бужаровске, у режији Јоване Томић.

Хрватско народно казалиште из Загреба гостоваће представом “Знаш ти ко сам ја” Ивана Пеновића, а најављена је и “Марта и седам страхова” Казалишне дружине КУФЕР/КунстТеатар у сарадњи с удружењем БолиМе из Загреба, која је настала према тексту и драматургији Иване Вуковић, у режији Наталије Манојловић. За затварање фестивала је планиран “Балкански шпијун” Народног позоришта из Београда, према чувеном тексту Душана Ковачевића, у режији Тање Мандић Ригонат.

У музичком програму, поред осталих, учествоваће и виолиниста Стефан Миленковић, са гудачким оркестром “Камерата” из Новог Сада, који ће извести чувени Орфову “Кармину бурану”, у новом аранжману композиторке Ане Крстајић.

Књижевни програм ће се одвијати у неколико тематских целина, а биће посвећен стваралаштву Енеса Халиловића, Игора Маројевића, Славице Перовић, Маше Колановић, Стефана Бошковића, Драшка Сикимића, Станке Станојевић, Андрије Радуловића и Александра Ћуковића. На затварању 35. фестивала “Град театар” Будва, 20. августа биће свечано додељена награда за књижевно стваралаштво “Стефан Митров Љубиша”, чији је добитник за 2019/2020. књижевник Радослав Петковић, према одлуци жирија који су чинили Михајло Пантић, Надежда Чачиновић и Славица Перовић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести