Почиње Фестивал за децу и младе Новосадске позоришне игре

У Позоришту младих данас почињу 2. Новосадске позоришне игре, фестивал за децу и младе који је овај театар покренуо прошле године.
1
Фото: Промо

До 15. маја, публика ће гледати 12 представа намењених различитим узрастима, које стижу из нашег региона, али и Шпаније, Израела и Немачке. Ове представе такмичиће се за  неку од награда о којима ће одлучити жири у којем су театролошкиња и новинарка Оливера Милошевић, костимографкиња Милица Грбић Комазец, и глумица и професорка луткарства на осијечкој Академији уметности Маја Лучић.

Фестивал ће вечерас у 19 часова свечано отворити премијера „Коралине”, представе домаћина Позоришта младих, која је ван конкуренције. Ову представу, инспирисану причом Нила Гејмена, режирао је Јакуб Максимов, гост из Чешке. Насловну улогу у представи „Коралина” тумачи Кристина Савков, а уз њу играју и Неда Даниловић, Славица Вучетић, Јелица Глигорин, Саша Латиновић, Слободан Нинковић, Алекса Илић, Дарко Радојевић и Александра Лазин.

Музику је компоновао Лазар Новков, а у представи је уживо изводе: Алекса Илић, Дарко Радојевић и Александра Лазин, док је у хору комплетна глумачка екипа. Текст је драматизовао сам редитељ, а сценографкиња представе, ауторка дизајна лутака и костимографкиња је Олга Жебинска. За креацију и технологију лутака били су задужени Вјачеслав Зубков и Марек Штербак, док је дизајн светла осмислио Ратко Јерковић.

Пре пет година Јакуб Максимов је режирао у Позоришту младих представу „На вуковом трагу”, сада је поново ту, и на Новосадским позоришним играма учествује не само са „Коралином„, већ и с представом у конкуренцији - „Роња ћерка разбојника”, рађену по мотивима романа Астрид Линдгрен, коју изводи Театар за децу и младе Скопље (Северна Македонија).

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести