Позоришне премијере током априла у целој Србији

БЕОГРАД: Поред Београда, који вредно спрема нове пројекте у свим позориштима, и у свим осталим театрима широм Србије увелико аутори раде на занимљивим представама које ће се појавити током априла, показује истраживање Танјуга.
Velika sala SNP Foto: SNP
Фото: Велика сала СНП Фото: СНП

Тако нове наслове у доба пандемије имају да понуде театри у Шапцу, Суботици, Сомбору, Кикинди, Крушевцу, Новом Саду, Нишу, Приштини, Ужицу.

Српско народно позориште у Новом Саду после два месеца одлагања, коначно ће изаћи 23. априла са премијером комада „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум“ Милоша Николића, у режији Ивана Церовића, у драматургији Божидара Кнежевића, који потписује драматуршку обраду и “Деоба”.

Тај лаки комад говори о смешном и гнусном, а глумачки трио је - Небојша Савић, Сања Микитишин и Љубиша Милишић.

У СНП-у тренутно су у току и пробе адаптације романа„Голманов страх од пенала“ Петера Хандкеа, у драматизацији и режији Ане Ђорђевић.

У представи играју: Марко Марковић, Тања Пјевац, Сања Ристић Крајнов, Милица Грујичић, Миа Симоновић, Бојана Тушуп, Мина Павлица, Пеђа Марјановић, Марко Савковић, Вишња Обрадовић, Николина Спасић, Милован Филиповић.

Прва проба је била 8. марта, а премијера је планирана 21. маја, на сцени „Пера Добриновић“, што ће за кратко време бити још једно дело Хандкеа на сцени Србије, после мартовске премијере драме "Каспер" у ЈДП-у.

Стеван Бодрожа у НП Кикинда завршава режију комедије “Лажа и паралажа” Јована Стерије Поповића, која ће после одлагања у марту бити изведена до краја априла.

Такође, глумац и редитељ Радослав Рале Миленковић на сцени СНП режира класик комад “Вишњик” Антона Павловича Чехова, чија ће премијера бити током маја.

Народно позориште Суботица 19. априла ће имати премијеру новог читања драме “Кус петлић” Александра Аце Поповића, у редитељском кључу Милана Нешковића, који је овог чувеног писца поставио и у Београду (“Мрешћење шарана”, Атеље 212).

Глумачки ансамбл НП Суботица у овој представи чине: Миња Пековић, Сања Моравчић, Игор Грекса, Димитрије Динић, Срђан Секулић, Милош Лазић.

Позната драма “Усамљени запад” ирског писца Мартина Макдоне увелико се припрема у Народном позоришту Сомбор, чија је прва проба била 8. марта, а премијера је планирана крајем априла.

Редитељ Стефан Гајић одабрао је глумачку поставку НП Сомбор - Нинослав Ђорђевић, Александар Ристоски, Огњен Никола Радуловић, Даница Грубачки.

Исти комад је игран неко време у БДП-у, а иначе је писац Макдона често извођен на београдским позорницама и сценама широм Србије (“Јастучко” - БДП, НП Сомбор, “Лепотица Линејна” - Атеље 212, Крушевачко позориште, НП Зајечар, “Сакати Били” - Народно позориште, “Поручник са Инишмора” - НП Приштина, СНП).

Аутор је и сценариста и редитељ успешних филмова “У Брижу”, “Седам психопата” и “Три билборда изван Ебинга, Мисури” за који је добио Оскара за оригинални сценарио.

Недавно је изведена премијера драме “На пучини” пољског писца Славомира Мрожека у Шабачком позоришту, у режији Ивана Томашевића и ускоро ће се играти прва реприза.

Редитељ је изворну драму адаптирао у тој мери да све мушке ликове из дела сада играју жене, а још су дописана два мушка карактера, која не постоје у оригиналу.

Крушевачко позориште јуче (6. априла) је извело нову премијеру - “Улога моје породице у светској револуцији”, у режији Ивана Вуковића, а вечерас ће имати другу премијеру.

Представа је рађена према делу Боре Ћосића и драматизацији Јелене Мијовић, а улоге су поверене Бојану Вељовићу, Николи Ракићу, Биљани Николић, Марији Гашић, Небојши Вранићу, Јелени Орловић, Александри Цуцић и Милени Јакшић, у копродукцији са Народним позориштем из Приштине, на локацији Дома културе Грачаница.

Народно позориште Ниш је пре неки дан изашло са новим комадом “Где смо оно стали” по тексту дипломираног глумца Марјана Тодоровића Максе, у режији Ненада Тодоровића.

Писац драме је дипломирао глуму на Факултету уметности у Приштини 2006, а стални је члан драме НП Ниш, одиграо је преко 20 улога у позоришту, на телевизији и филму.

НП Ниш се ту не зауставља, јер ће 9. и 10. априла коначно имати премијеру комада “Деобе” према роману Добрице Ћосића, у режији Југа Радивојевића.

Та амбициозна представа је већ имала премијеру током марта на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, која је и копродуцент драме, а онда су се услед пандемије одлагала остала два премијерна извођења на местима партнера - НП Ниш и НП Приштина, која ће угостити “Деобе” 8. априла.

Роман „Деобе“ који говори о подељености српске породице и српског друштва за време Другог светског рата, може се читати и као универзална метафора свих српских подела кроз векове, посебно у савременом тренутку.

Улоге тумаче: Небојша Савић, Соња Дамјановић, Милош Цветковић, Небојша Ђорђевић, Милан Ковачевић, Григорије Јакишић, Игор Дамњановић, Страхиња Бојовић, Дејан Цицмиловицћ, Валентин Венцел и Бојана Милановић.

Драматизацију романа је написао управник НП Ниш Спасоје Ж. Миловановић, који је одмакао као редитељ и са пробама нове драме “Херој нације” Ивана М. Лалића, за НП Ниш.

Та комедија беше позната и под насловом “Мој отац у борби против ниткова из свемира” (Звездара театар 1998), редитеља Горчина Стојановића.

У Народном позоришту Ужице у току су читајуће пробе представе "Свиња", Бранислава Нушића, у режији Бранка Поповића.

Бранислав Љубичић, Вања Ковачевић, Дејан Максимовић, Дивна Марић и Јанко Радишић чине екипу ове комедије чувеног Бена Акибе, чија се позната верзија дуго играла у Позоришту Славија у Београду, са Нелом Михаиловић у главној улози.

Премијера "Свиње" у Ужицу се очекује крајем априла или почетком маја.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести