Позоришни фестивал у Пароброду од 10. до 17. априла

БЕОГРАД: Први “Позоришни фестивал у Пароброду” биће одржан од 10. до 17. априла на сцени Установе културе Пароброд у Београду као пресек представа у оквиру продукције те институције, саопштили су организатори.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

На тај начин публика може да се упозна са позоришном сценом Пароброда и да прати све оне комаде који већ неко време чине сталан репертоар, као и да види нова остварења која ће у наредном периоду бити део театарског програма.

Фестивал се отвара у суботу са представом „Шума на крају времена“ у режији Ивана Јовића, према тексту Моње Јовић, у извођењу Анђеле Поповић.

Та монодрама представља сурове приче жена које је обликовала историја на овим просторима, као суочавање са трагичним односом људских бића према природи коју желе да мењају.

У понедељак, 12. априла на репертоару је „Холивудски сан“ по мотивима комада „Џепови пуни камења“ ауторке Мери Џонс.

Режију и адаптацију потписују сами глумци овог познатог дела - Милош Ðуровић и Душан Матејић, а специфичност пројекта је да само два глумца играју све - многобројне ликове из те драме.

Радња је фокусирана на двојицу младих статиста на снимању холивудског филма, који покушавају да остваре своје снове.

Сусрет са великом филмском машинеријом их у почетку фасцинира, а затим почињу да упознају и њене друге стране, посебно када се један од њих заљуби у главну глумицу.

Тај комад је био популаран на сцени Атељеа 212 који се годинама са великим успехом играо, а главне улоге су тада тумачили Ненад Јездић и Небојша Циле Илић.

Уторак, 13. април, резервисан је за представу „Успомене Саре Бернар“ у режији Срђана Марковића, у извођењу Гале Шалипур и Ивана Нинчића.

Дуо драма илуструје живот чувене глумице Саре Бернар у дружењу са својим батлером, кроз призму последњих дана и путем њених успомена.

Комад је пре неколико сезона игран и у Народном позоришту у Београду, као копродукција са Шабачким позориштем, где су играли Слободан Бештић и Добрила Стојнић.

„Диско свиње“ као комад чувеног ирског аутора Ендија Волша, играће се 14. априла, а већ је био на сцени УК Пароброда скоро изведен у оквиру овогодишњег Београдског ирског фестивала.

Јована Голубовић и Страхиња Падежанин играју двоје младих тинејџера који се сусрећу са новим, до тада непознатим емоцијама, које развијају једно према другом током емоционалног и сексуалног сазревања.

Комад је дело студената глуме Факултета савремених уметности у Београду у класи професора Бранислава Лечића и асистента Дубравке Ковјанић.

Чувена драма се игра дуго у СНП-у (Нови Сад), а једно време је била и на репертоару БДП-а, када су играли Бане Трифуновић и Марија Каран.

Снимљен је и филм 2001. године, са Силијаном Марфијем, данас звездом серије “Бирмингемска банда” (Peaky Blinders).

Перформанс “Земља” је на програму 15. априла, у режији Јадранке Анђелић, где игра перформерка Лјубица Дамчевић

Следећег дана игра се драма “Чекање” у режији глумца и музичара Ивана Јевтовића, а у тој дуо драми, која је раније била део репертоара УК Пароброд, играју Јанко Цекић и Лазар Дубовац.

Инспирацију за пројекат аутори су пронашли у италијанској драми “Чекајући Марчела” тандема Стефано Ричи и Ђани Форте.

То је прича о усамљености, отуђености, одвојености од реалног живота, о човековој потреби за социјализацијом, о нади да ће сви бити прихваћени од стране друштва.

Завршни дан фестивала 17. априла предвиђен је за представу “Загонетка револуције”, у продукцији Дах театра, у режији оснивача тог невербалног позоришта покрета - Дијане Милошевић, док играју - Евгенија Ешкина Ковачевић, Ивана Миленовић Поповић, Ивана Миловановић и Иван Николић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести