Премијера у Новосадском позоришту Ујвидеки синхаз "Путујуће позориште Шопаловић"

У Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхаз вечерас у 19 часова премијерно ће бити изведена представа „Путујуће позориште Шопаловић“, рађена по чувеном класику српске драматургије нашег познатог писца Љубомира Симовића, у режији Маргарете Табороши.
1
Фото: Promo

Биће то праизведба на мађарском језику овог познатог комада, у преводу Роберта Ленарда.

Будући да се ова драма први пут изводи на мађарском језику, Маргарета Табороши је желела да остане доследна Симовићевом тексту, истичући уједно и да јој је част што прва режира овај комад.

- Хтела сам да задржим причу, јако је актуелна. Откад је написан, и комад је стално актуелан. Али, нисмо хтели да се вежемо баш за данашњу ситуацију, али ни за екс-Ју време. Визуелно смо се трудили кроз сценографију да то не буде неко конкретно доба, мада се наравно односи на Други светски рат и окупацију. Хтели смо да визуелно буде универзално, јер је и прича универзална. Симовић је написао ликове који су типични за Ужице, али истовремено су и универзални, можемо наћи свуда брачне парове какви су Гина и Благоје алкохоличар, или удовицу која тражи љубав, а и Дробац који ужива у мучењу је тип човека кога имамо у свакој средини – објашњава редитељка Маргарета Табороши.

Вођу ове глумачке трупе Василија Шопаловића игра некадашњи члан Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаз Арон Балаж. У осталим бројним улогама су: Ливиа Банка, Анабела Ходик, Бенце Чаба Кемивеш, Золтан Ширмер, Даниел Хуста, Роберт Ожвар, Атила Немет, Силвиа Крижан, Регина Сабо, Терезиа Фигура, Агота Ференц, Фани Дупак, Леа Грешак Мезеи, Адам Ађаш, Бењамин Варга, Роланд Ласло, Даниел Дудаш и Даниел Тот. Међу овим глумцима су и студенти завршне године глуме на мађарском језику Академије уметности у Новом Саду.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести