„Ромео и Јулија“ из Јеревана У ПЕТАК НА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛУ У ЧОРТАНОВЦИМА:

НОВИ САД: Чувену Шекспирову трагедију „Ромео и Јулија“, у петак увече од 20 часова на „Шекспир фестивалу“ у Вили Станковић у Чортановцима, извешће Јереванско државно камерно позориште из Јерменије.
s
Фото: Promo/Šekspir festival

Лусине Јерњакјан је редитељка, костимографкиња и сценографкиња ове представе, коју је поставила на сцену 2017. У њој су ангажована 22 искусна глумца Камерног театра и студенти глуме у главним улогама.

Представа „Ромео и Јулија“, како је наведено, нуди неочекивана и строго стилизована редитељска решења, инспирисана музиком, костимима и дизајном седамдесетих. Критика је писала да је ово „невероватна позоришна представа. Сцена, дизајн, костими и посебна употреба ужади у сету су посебно иновативни. И у овој духовитој продукцији има много културних кодова: од грчког позоришта до поп-панк ере.“ Такође је истакнуто и да је ова представа Лусине Јерњакјан живи доказ да класик никада не стари.“

- Главна иновација у овој продукцији била је око ликова Хора и Оца Лоренца. Ова продукција је, међутим, прихватила изазов Хора и то на фасцинантан начин. Почело је тако што је Отац Лоренцо изговорио стихове из Хора, и тако гледајуćи уназад, а не унапред, на трагедију која се догодила, трагедију за коју као да је жестоко грдио себе. Наратив се тако претворио у флешбек у коме је Отац Лоренцо причао причу публици – такође се указује у критикама ове представе.

Лусине Јерњакјан је рођена у Јеревану и дипломирала је на Јереванском државном институту за позориште и кинематографију. Од 2007. ради у Јереванском државном камерном позоришту као редитељка, а за директорку овог позоришта именована је 2016.

Јереванско државно камерно позориште основано је 1982. Оснивач и уметнички директор позоришта је др Ара Јерњакјан - драматург и заслужни уметник Републике Јерменије. Током своје историје, позориште је поставило око 80 представа, од савремених драма до комедија, класичних трагедија, до мјузикала.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести