Сарадња СНП-а и НП Сомбор: Тартиф по рецепту Игора Вука Торбице

НОВИ САД: Народно позориште Сомбор најавило је као другу овосезонску премијеру комедију „Тартиф”, ауторски пројекат редитеља Игора Вука Торбице наслоњен на легендарни Молијеров комад.
igor vuk torbica
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о копродукцији са Српским народним позориштем, која је дуго носила оквирни наслов „Комично у класичном”, али се, како за „Дневник” појашњава управник НП Михајло Несторовић, трагајући током радног процеса дошло до Молијерових мотива. Уосталом, „Тартиф” и јесте комично у класичном. Наравно, у питању је ауторски пројекат, веома узбудљив и занимљив, богатог савременог сценског језика, истиче Несторовић.

По речима директора Драме СНП-а Милована Филиповића, комад је у основи задржао структуру и ликове из Молијеровог оригинала, али је у суштини у питању нов текст, који је настао током рада редитеља с глумцима и осталим члановима ауторског тима. „Тартиф“ Игора Вука Тробице је битно осавремењен, ни сам заплет ни разрешење нису као код Молијера, и негде су више везани за наше време, открива нам Филиповић.

У представи играју Саша Торлаковић, Хана Селимовић, Нинослав Ђорђевић, Тијана Марковић, Марко Марковић, Биљана Кескеновић, Даница Грубачки, Марко Савић, Душан Вукашиновић, Немања Бакић, Милорад Капор, Драгана Шуша.

Сценограф представе је Андреја Рондовић, костиме потписује Јелисавета Татић Чутурило, а композитор је Владимир Пејковић.

Сомборска премијера је заказана за петак, 8. фебруар, на Великој сцени Народног позоришта, док ће публика у Српском народном позоришту Торбичиног „Тартифа” бити у прилици да први пут види 19. фебруара на сцени „Пера Добриновић“. Није згорег подсетити да је „Тартиф” игран на сцени СНП-а пре десетак година у поставци Душана Петровића с Ненадом Пећинаром у насловној улози.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести