Сергеј Полуњин: Нурејев ме инспирисао да оснујем фондацију

БЕОГРАД: Рудолф Нурејев ме инспирисао да оснујем фондацију, казао је за Танјуг балетски уметник Сергеј Полуњин из Украјине, који ће вечерас на Великој сцени Народног позоришта у Београду представити Донаторско гала вече фондације која носи његово име, за стипендирање младих балетских играча.
p
Фото: Tanjug/Adam Mihajlović

Овај хуманитарни уметнички догађај организује се поводом прикупљања средстава којима ће Фондација стипендирати младе наде из света балета и модерног плеса.

Фондација Сергеј Полуњин постоји две године и посветила се неговању младих талената, њиховом развоју и на тај начин жели да подржи и допринесе развој балетске уметности.

Развојни пут овог свестраног ствараоца кренуо је већ са са 13 година када је уписао Royal Ballet School у Енглеској, и то као стипендиста Фондације Рудолфа Нурејева, такође великог балетског уметника.

Одмах се отвара питање, да ли је можда та част коју је имао у тако раном добу своје каријере послужила као инспирација да у овом тренутку свог професионалног развоја и сам оснује сопствену фондацију и помаже младим уметницима.

Рудолф Нурејев ме инспирисао да оснујем фондацију. Фондација „Рудолф Нурејев“ ми је помогла у одлучујућем моменту. Схватио сам колико је изузетно важно да се помаже младима у раном добу, а ја сам веома срећан и испуњен што могу да своје знање пренесем на друге, открио је Полуњин, и додао да и сам спонзорише децу која имају наклоност према плесу, балету.

Са славним балетаном и глумцем вечерас ће наступити солисти Балета Народног позоришта Дејан Коларов и Татјана Татић у колажној садржајном програму, а Полуњин најављује да ће он сам извести веома познато дело "Take Me to the Church ", по коме се он и прославио.

Осим тога, младе наде које су добиле стипендију Фондације, извешће своје плесне комаде, а жао му је што нису могли сви планирани да дођу, јер деци из Немачке није било дозвољено да у овој ситуацији пандемије путују.

Фондација у суштини не подржава искључиво децу са стипендијама, већ балет и уметност уопште, а Србија је свакако важан део ове приче, нагласио је уметник.

Полуњин је иначе увелико постао глумац, и то у холивудским филмовима, са звездама А категорије, као што је "Црвени врабац" са Џенифер Лоренс, "Убиство у Оријент Експресу" Кенета Бране са плејадом јаких имена (Мишел Фајфер, Пенелопе Круз, Џони Деп), као и дечји спектакл "Крцко Орашчић" с Морганом Фрименом.

Раније је тим поводом изјавио како може један дан да буде балетан, следећи тренутак глумац, а онда одмах након тога и фотомодел.

На питање како успева да на толико страна гради каријеру, и још да има енергије и времена да оснује своју Фондацију, Полуњин одговара да му управо више тих различитих ангажмана дозвољава да упознаје све те уметности и њихове предности.

Модна индустрија ми ту помаже, као и филмска режија, кореографија, плес, једноставно морам бити свуда помало присутан не би ли истражио све те могућности које пружају те вештине. Те прилике ми пружају платформу да постојим и трајем на сцени, јасан је Полуњин.

Веома сам радознао, волим да се развијам као уметник и као човек, јер као плесач, веома се комотно осећам у том свету, то свакако најбоље познајем, а да бих напредовао, морам имати изазове, као што је глума, дакле нешто ново, а опет ту је и посао фотомодела који радим већ годинама, казао је Полуњин.

Ипак истиче да му је сада Фондација најважнија, свакако приоритет од свих послова које тренутно има, и у вези ње се осећа увек узбуђено што помаже младима у каријери.

Такође, Полуњин се прославио познатим документарним филмом “Плесач” (The Dancer) који је приказао његов живот и огроман напор кроз који пролази у каријери не би ли био број један у том свету, док ове године је у плану и представљање другачијег документарца “Sergei: Unplugged Cinema”.

Оно што је занимљиво је да је гост Београда играо и у биографском филму “Бела врана”, сниман добрим делом у Београду, који управо говори о балетану Нурејеву и његовој не баш срећној судбини.

Он није тумачио великог плесача, ту улогу је имао такође балетан Олег Ивенко, али му је велика част што је био део ове филмске приче, у режији Ралфа Фајнса.

Необично ми је да улазим у улоге где тумачим неке друге људе, јер заправо тада као да преузимате њихове емоције, а то онда није увек лако, али је веома занимљиво, вели Полуњин.

Како се осећа у Холивуду где је одиграо већ запажене улоге, скромно каже да је улазак у тај свет америчких филмова за њега као добитак на лутрији.

У Холивуду је сваки дан другачији, свако снимање филма је нешто ново, и то ми је посебно узбудљиво, јер тамо је све огромно, као да сте у неком другом времену, универзуму, који вам заокупира мозак. То је једно изузетно ново искуство, за мене још увек велико изненађење, признаје надахнуто Полуњин.

Вечерас ће Полуњин наступити у програму од 20 сати, а број улазница је знатно смањен због ковид 19 пандемије, и могу се купити на благајни Народног позоришта, при чему публика на тај начин пружа допринос развоју балетске уметности под покровитељством заиста велике звезде у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести