СНП најавило за 15. септембар спектакл на Петроварадинској тврђави

Опера Српског народног позоришта отвориће 161. сезону нашег најстаријег професионалног театра спектакуларним извођењем Веридијеве опере „Аида” 15. септембра на Петроварадинској тврђави.
д
Фото: Промо

Премијера међу зидинама Гибралтара на Дунаву окупиће више од 350 учесника на сцени: музичара у оркестру, чланова хора, домаћих и гостујућих солиста из куће Арена ди Верона, балетских играча и великог броја статиста за познату сцену марша војника.

– Биће то оперско искуство налик ономе у Вердијево време, када су се каландери подешавали спрам великих премијера – речи су директора Опере СНП Александар Станков. – У години када цео свет обележава 120 година од смрди Вердија, Опера Српског народног позоришта на темељима тог и још два велика јубилеја - 160 година позоришта и 150 година од праизведбе „Аиде”, извешће 15. септембра ово епско оперско дело онако како је композитор оригинално замислио: под ведрим небом. Управо такав спектакл од нас захтева светски ниво. У уметничком, извођачком и музичком смислу, на чему интезивно радимо последњих година.

Ново виђење „Аиде” у продукцији СНП-а биће комбинација класичног и модерног израза. Како подсећа редитељ Александар Николић, „Аида” је прича о страсти која кључа под небом Египта. То је прича о сукобу двају царстава, о сукобу двеју религија, о сукобу два менталитета, али пре свега о сукобу двеју заљубљених жена.

– Обе јесу принцезе, али истовремено су робиње - робиње љубави и страсти. Централна тачка сукоба је млади харизматични војсковођа, вешт стратег, победник на бојном пољу, мајстор у уметности ратовања, али невешт у дворским сплеткама. У питању су велики улози - како да мали пион постане лауфер, а онда од лауфер краљ. У игри љубави и рата, његови стпеници су две принцезе из два зараћена царства – објашњава Николић.

Није, међутим, у питању само сукоб између љубави и дужности, додаје Николић, на шта се често своде тумачења ове опере, већ се ради и о дубоко људској садржини, о хуманистичкој идеји, о праву људи на овоземаљску срећу, осуђују се поробљивачки ратови, угњетавање и насиље. Теме од изузетног значаја за ове просторе.

Иначе, „Аида” ће, иако на отвореном, бити изведена у складу са свим ковид препорукама Кризног штаба, а карте ће се ускоро наћи у продаји на благајни позоришта и онлине сервисима.

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести