„Трагови” Вима Вандекејбуса на Битефу

Представа „Трагови“ Вима Вандекејбуса свечано ће отворити овогодишњи Битеф фестивал, на сцени „Љуба Тадић“ Југословенског драмског позоришта у Београду.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

- Ради се о новом пројекту, уско повезаном са једном од доминантних тематских линија Битефа која се фокусира на еколошке теме, као и на последице природних катастрофа за које смо сами одговорни. Представа „Трагови“ је енергична, духовита и узбудљива кореографија са елементима говорног театра и изоштреним драматуршким луком, која почиње сценом нарушавања природне равнотеже а завршава се комичном, али претећом сценом „освете природе“ – наводе организатори Битеф фестивала.

Чувени белгијски кореограф Вим Вандекејбус оснивач је плесне компаније „Ултима вез“ из Брисела, која постоји већ тридесет пет година. Рад ове компаније је још увек у свежем сећању београдске публике, како подсећају у Битеф фестивалу, по извођењу имерзивне представе „Позвани“ (кореографија Сепе Бајенс), која је изведена на затварању 53. Битефа 2019. Сам Вандекејбус је више пута гостовао на Битефу. Његове кореографије „7 за тајну која ће остати тајна“ и „Увек исте лажи“ су са великим успехом извођене у главном програму фестивала током деведесетих година прошлог века и добијале Гран-при „Мира Траиловић“.

Вим Вандекејбус ће, као велики пријатељ Битефа, допутовати у Београд и лично присуствовати извођењу кореографије „Трагови“. Он ће, у организацији Битефа и Станице сервиса за савремени плес, одржати и мастерклас за младе професионалце из области плесне уметности и кореографије. Такође, Вандекејбус ће бити и један од учесника велике међународне конференције на тему климатских промена и криза које из њих произилазе, у организацији Битефа и платформе „Заједничко“, под називом „Седимо на грани: солидарност или суноврат“, која ће бити реализована у оквиру пратећег програма фестивала. Вандекејбус ће говорити на пленарном панелу конференције, на којем ће учествовати и и италијански филозоф Франко Берарди Бифо, хрватски филозоф Срећко Хорват и други.

Ове године биће одржано дупло, 54. и 55. издање Битеф фестивала, од 13. до 25. септембра, с обзиром да је изостао прошле године. Учествоваће представе водећих светских редитеља и кореографа из Француске, Белгије, Немачке, Словеније, Хрватске, Србије, Ирана, Аустрије, Мексика и Чилеа. Међу познатим ауторима који ће се представити у оквиру главног програма су Томас Остермајер, Ерсан Монтаг, Себастијан Хорват, Милош Лолић и други.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести