У Чортановцима вечерас почиње Нови тврђава театар

НОВИ САД: Најзначајнији догађаји из живота сликарке Милене Павловић Барили, који се преламају кроз призму њених ремек дела, тема су представе “Сан о Милени” Јелене Богавац (Артиста, Пожаревац), која ће у четвртак, 4. јула, отворити Нови тврђава театар у Вили „Станковић“, у Чортановцима.
p
Фото: Euripidovu tragediju "Žene iz troje" adaptirao i režirao Nebojša Bradić

Фестивал ће бити настављен следеће вечери, када је на програму представа “Опсада Венеције” Микелеа Модеста Казарина (Позориште „Тодор Виану“, Ђурђу, Румунија). Представа је инспирисана делом „Опсадно стање“ Албера Камија и, како се наводи у најави, носи све његове поруке, пре свега глас против сваког тоталитарног режима. Рађена је у маниру комедије дел арте, са гротеском као главним оружјем.

“Кавкаски круг кредом” по Бертолду Брехту, Паола Мађеија (Народно позориште Сарајево), на програму Новог тврђава театра је у суботу, 6. јула, а биће изведена на сцени Српског народног позоришта. Ова представа посвета је онима који ће се родити после нас. Указује на неправду и друштвену неједнакост, отварајући нам могућност одлуке да сами будемо арбитри закона и властите судбине.

Урнебесна комедија “Вентилатор” Јаке Иванца (Гледалишче Копер/ Новосадско позориште), која је на програму претпоследњег дана фестивала, инспирисана је Карлом Голдонијем. Карактерише је пуно музике и неспоразума који се решавају на три, чак четири језика…

„Жене из Троје“, Еурипидову античку трагедију, режирао је Небојша Брадић (Народно позориште Приштина/ Позориште „Зоран Радмиловић“ Зајечар), као причу о последицама рата који је срушио једну културу а другој нанео ненадокнадиве губитке, али у контексту избеглица које долазе из правца Блиског Истока и Мале Азије, сведочећи о равнодушности коју савремени свет има према људским осећањима. Представа је на програму у понедељак, 8. јула.

У част награђених, након одлука жирија у саставу Даринка Николић, Оливера Оља Ђорђевић и Радоје Чупић, биће изведена представа „Женидба и удадба“ студената друге године глуме Факултета савремених уметност Београд, у класи Виде Огњеновић, која је оснивачица и уметничка директорка Новог тврађава театра. Она је овогодишњем, 6. издању фестивала, дала слоган “Какви смо – такви смо смо – позориште зна”.

Позориште зна о нама много више но што бисмо ми хтели да буде обзнањено. Познаје наше одлике, животне врлине и подвиге, баш као и закринкане притворности и прешминкана злодела. Зна кад смо искрени, а кад превејани лажови. Види кад се истински залажемо за нешто, а кад пак брбљамо уздајући се у лаковерност оних којима је утеха потребна, записала је Вида Огњеновић.

Тешко да се можемо, додала је, ослонити на тајне које позориште не може прозрети. Зна оно добро и шта му замерамо, а није тога мало. У првом реду бунимо се што је преозбиљно и грубо у критикама, као да нема ништа добро да истакне. Онда нам смета што често иде предалеко, или се неким стварима примиче преблизу, јер се не држи обавезне симетрије и равнотеже.

Зна да очекујемо од њега да буде млак облог за болна места, а не позив на хируршку интервенцију. Хтели бисмо да је позориште умерено голицаво и безмерно весело, да пуцамо од смеха како бисмо заборавили да треба да пуцамо од муке. Очекујемо да буде ћудоредно и поучно, толико да благо укаже да је добро боље од зла, наравно, ако за зло немамо оправдање од куће. Тражимо да нас не прекорева за нешто што и други чине, ето нека кори њих... У наше време кад је јавност замућена лажним вестима, кад су људи међусобно удаљенији него икад, упркос фантастичним могућностима повезивања, позориште је постало оаза истинског доживљаја чињеница. Како свака појава на сцени захтева сопствени уметнички доказ, свака превара на позорници је провидна. Позориште као уметност синкретичког преоблачења стварности у својој бити је уметност раскринкавања, јер све у представљању води открићу истинског језгра приказа, поручила је Огњеновић.

Карте за Нови тврђава театар продају се по цени од 700 динара и укључују превоз до Чортановаца и назад. У случају лошег времена, све представе ће, осим „Кавкаског круга кредом“, бити изведене на сцени Новосадског позоришта (Ујвидеки синхаз).

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести