У понедељак на сцени СНП-а гостује у балет Каирске опере

Балет Каирске оперске куће гостује у понедељак у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, и представиће се избором нумера из класичног балетског репертоара, као и њиховог традиционалног плеса. Египат је почасни гост овогодишњег Београдског сајма књига и тим поводом је и организовано гостовање њиховог балетског ансамбла.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Ово балетско вече је подељено у два чина, и у првом ће бити изведени: Фараонски плес, сцена из “Клеопатре”, Па де де из “Корсара”, Оријентални плес, Адађо из “Грка Зорбе” и из “Дон Кихота”. У другом чину следе: Саиди (плес из Горњег Египта), Скандарани (плес из Александрије), Хагала (бедуински плес), Моаша (андалузијски плес), Нубијан (плес из Нубије), и Зар (народна игра ради уклањања злих духова).

Балет Каирске оперске куће је основан 1966, као саставни део Балетског института при Академији уметности. Чланове овог ансамбла су својевремено обучавали совјетски стручњаци. Од 1973, овај ансамбл је имао велики број гостовања у иностранству: Москва, Лењинград, Бугарска, Југославија, Немачка, Француска, Италија, САД Тунис, Кореја и Кина. Редовно гостују у Мексику, Француској, Енглеској, Ирској, Кореји, Аустрији, САД, Кини, Чешкој, Италији, Турској, Либану, Јордану, Канади, Русији и на Маурицијусу.

Организатор овог гостовања је Српско народно позориште, у сарадњи са Амбасадом Арапске Републике Египат у Београду, уз подршку Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“. Улаз је слободан, али је било потребно обезбедити улазнице, које су могле да се преузму на билетарници СНП-а.     

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести