Завршен 48. фестивал "ИНФАНТ" у Новом Саду

НОВИ САД: Традиционални позоришни фестивал "ИНФАНТ" у Новом Саду завршен је у недељу као 48. издање, у оквиру фестивала "Калеидоскоп културе", а током четири дана, новосадска публика имала је прилику да гледа четири такмичарске представе.
s
Фото: Youtube Printscreen

Победу је однела представа "Пошта" Словенског народног гледалишча из Марибора, а велику пажњу је изазвао и "Спектакл" Студија за савремени плес из Загреба.

Реализована је и премијера комада "Голманов страх од пенала" Српског народног позоришта из Новог Сада, према роману Петера Хандкеа, у режији и драматизацији Ане Ђорђевић, чиме је СНП ушао у 161. сезону.

Такође, играна је и експериментална представа "Као да крај није и сасвим близу"“ Битеф театра из Београда, у режији Николе Завишића.

Овогодишњи чланови жирија били су професорка балета и кореографкиња Иста Степанов, позоришни и филмски глумац Ненад Пећинар и словеначки писац, сценариста и редитељ Нејц Газвода.

Селектор фестивала, позоришни и филмски редитељ из Македоније - Александар Поповски, прилагодио је Главни програм тренутној ситуацији око пандемије, тако да је фокус био на регионалној и домаћој позоришној продукцији.

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра - ИНФАНТ и Дани америчке културе имали су веома садржајан пратећи програм у понуди од 2. до 5. септембра, који су чиниле драмске, плесне, стрип, луткарске, циркуске и body art радионице.

У част награђених, глумац и редитељ Зијах Соколовић је отворио фестивал 2. септембра одломком своје кабаретске монодраме "Међуигре 0-24", а на затварању је одиграо целовечерњу монодраму "Лијево-десно глумац".

Осим наведених програма, изведени су и јавни наступи у виду позоришних комада "Наш град" Тортона Вајлдера и "Дуго путовање у ноћ" Јуџина О''Нила, као и stand up вече глумице Мариане Аранђеловић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести