Завршен Бе:фемон: Шиваку награда за „Мистеро Буфо“

БЕЧЕЈ: Победник осмог по реду регионалног фестивала монодраме – Бе:фемон у Бечеју је хрватски глумац Дражен Шивак с представом „Мистеро Буфо“.
d
Фото: Dražen Šivak

То је одлука стручног жирија, којим је преседавала првакиња драме Народног позоришта у Београду Душанка Глид Стојановић, а чланице су биле глумице Тамара Крцуновић и Марта Береш. Жири публике дао је пак свој глас (4,92) монодрами на мађарском језику „Кламов рат“ у извођењу Ласла Шандора из Суботице, па је и њему припала плакета бечејског фестивала.

Жири је доделио и две специјалне глумачке награде за изузетне и заборављене сценске сободе младој хрватској глумици Марушки Арас за извођење представе „Шкољка шуми“, односно нашој глумици Милени Божић за улогу у монодрами „Нана“. Али, у име Организационог одбора овогодишњег Бе:фемона морам да истакнем да публика, такође, заслужује посебну награду. Јер, иако је епидемиолошка ситуација наложила проређено гледалиште у сали, ово је био најпосећенији фестивал до сада, навео је директор Градског позоришта Бечеј др Здравко Петровић.

Подсећамо, за овогодишњи Бе:фемон стигла је 21 пријава из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије, на завршном четвородневном фестивалу у Бечеју виђено је шест изванредних дела, па жирију није било лако да пресуди. „Поред осталих изврсних остварења на овогодишњем Бе:фемону, три награђене представе додатно су показале сву сложеност монодраме као, заправо, мултидисциплинарне, тешке категорије, која подразумева екстремно уметничке захтеве, велику психо-физичку издржљивост, огроман рад, потпуну сценску присутност, а у исто време изолованост током рада и неизбежну сценску самоћу”, речи су Душанка Глид Стојановић.     

В. Јанков

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести