Завршен Фестивал професионалних позоришта Војводине

ЗРЕЊАНИН: У Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину јуче су уручене награде најбољима на 71. фестивалу професионалних позоришта Војводине.
p
Фото: Iz predstave "Tri sestre"

Жири који је радио у саставу Дејан Дуковски, Ирена Тот и Миа Кнежевић, одлучио је да је најбоља представа за одрасле „Три сестре“ Антона Павловича Чехова, у адаптацији Коренелије Голи и режији Золтана Пушкаша (Позориште „Деже Костолањи“ Суботица), а за децу „Дечак и месец“ Жељка Хубача, по мотивима приповетке Бранка Ћопића, у режији Вјере Видов (Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин).

Драмски писац Дејан Дуковски (председник), луткарска глумица и редитељка Ирена Тот, и редитељка Миа Кнежевић, од 4. до 10. априла 2022. године видели су укупно 9 представа у извођењу шест позоришта, које је изабрао селектор Влатко Илић. Фестивал професионалних позоришта Војводине се одвијао под слоганом „Све позоришне машине: приче, слике, афекти“.

Награда за најбољу режију додељена је Милану Нешковићу за представу „Кус петлић“ Александра Поповића (Народно позориште/ казалиште/ Непсинхаз Суботица).

Четири глумачке награде, третиране равноправно, жири је доделио Мињи Пековић, Димитрију Динићу, Игору Грекси и Кристини Савков. Миља Бушатлија Миње Пековић је оцењена као најбоља женска улога, коју је глумица из Народног позоришта Суботица одиграла у представи „Кус петлић“. Димитрије Динић је награду освојио за најбољу мушку улогу Пиле Копиле Пилетићево – такође у представи „Кус Петлић“ из Суботице, у којој Ђакона Авакума игра и Игор Грекса, награђен за за најбољу епизодну улогу.

Фото: Iz predstave "Dečak i mesec"


Још неколико награда

Меморијална награда „Ивана Мирков-Влачић“ за целокупни визуелни идентитет додељена је Золтану Пушкашу за представу „Три сестре“.

Награду додељује породица Мирков на основу једногласне одлуке жирија. Награду младој глумици, коју додељује Савез драмских уметника Војводине на основу једногласне одлуке жирија, освојиле су Бојана Миловановић и Соња Исаиловић, у пару играјући и насловну хероину у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Тијане Грумић, у режији Соње Петровић (Српско народно позориште/ Омладинска престоница Европе Нови Сад).


Кристина Савков је награду освојила за најбољу улогу у представама за децу. Она игра насловну улогу у представи „Девојчица са шибицама“ Соње Петровић и Мине Петрић, по мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена (Позориште младих/ Фестивал еколошког позоришта за децу и младе/ Слобода нема цену).

Награда за најбољу сценографију додељена је Марији Калабић за рад у представи „Кус петлић“, која је награђена и за најбољи костим – рад Биљане Гргур.

„Тихомир Мачковић“ – награда за најбољу креацију лутака – додељена је Благовести Василевој за рад у представи „Дечак и месец“.

Награда за најбољу музику додељена је Ервину Ерешу и Давиду Клему, у представи „Три сестре“.

Жири 71. фестивала професионалних позоришта Војводине, одлучио се да додели и низ специјалних награда: ансамблу Позоришта „Деже Костолањи“ и Андрашу Урбану за позоришни рад у целости и друштвени подстицај за развој критичке мисли; представи „Витезови Лаке мале“ Андраша Урбана (Позориште „Деже Костолањи“ Суботица) за продуховљену лаку забаву; Вери Хрћан Остојић за  глумачко остварење у представи „Девочица са шибицама“.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести