Српском имену кумовао Душко Радовић

Талични Том, каубој који пуца брже од своје сенке, већ 70 година усамљено јаше према Западу. Мршави праведник са црвеном марамом и вечитом цигаретом у устима,

чије је лице наводно „посуђено” од холивудског глумца Гарија Купера, појавио се 1946. године.

Аутор овог хумористичног вестерн стрипа је белгијски цртач Морис, коме ће се десетак година касније, као сценариста, придружити Рене Гошини, најпознатији по раду на Астериксу и Обеликсу. Од свог првог објављивања, Талични Том, који се вечито обрачунава са браћом Далтон, продат је у више од 300 милиона албума широм света.

Талични Том се у Србији објављује више од пола века, а премијеру је имао почетком 1960-их у београдском листу „Кекец”, када је именима ликова кумовао писац Душко Радовић, тада члан редакције, сценариста стрипова и преводилац са француског. Серијал се од тада објављује и прештампава код највећих издавача (Форум, Дечје новине, Политика...) у часописима и албумима. Данас је српски издавач „Таличног Тома” београдска едиција „Весели четвртак”. Епизодом „Јунак Млакоња”, која се појавила на киосцима 4. новембра 2010. године у преводу Ђорђа Димитријевића, започето је најновије издање овог серијала код нас, укључујући премијерне епизоде које раде Морисови наследници.

Таличном Тому ће, поводом овог јубилеја, бити приређен посебан омаж на Међународном фестивалу стрипа који се тренутно одржава у Ангулему, у Француској.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести