Мишленове звездице коначно и у Србији

БЕОГРАД: Мишленове звездице коначно стижу и у Србију, сазнаје Танјуг. Србија је, наиме, постала део престижног Мишленовог гастрономског водича, а који су ресторани у нашој земљи добили ово, најпрестижније кулинарско признање, према Танјуговим информацијама биће познато у децембру.
kuvar F--F2031
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Мишленова звездица је својеврстан кулинарски "оскар", највеће и највредније признање у кулинарском свету које добијају ресторани с пестижном понудом и услугом.

Ресторани могу да добију до три звездице за квалитет хране на основу пет критеријума: квалитета коришћених намирница, мајсторства укуса и технике кувања, личности кувара у његовој кухињи, односа цене и понуде, као и доследности квалитета, коју потврђују Мишленови инспектори.

Мишленови инспектори анонимно посећују ресторане широм света и оцењују искључиво квалитет хране коју служе, на основу тих пет критеријума.

Звездице не зависе од ентеријера, декора стола или квалитета услуге ресторана - то се рангира посебно, оценом од 1 до пет.

Сви добитници звездица су у Мишленовом водичу, у којем се препоручују ти ресторани, у преко 30 земаља на три континента.

До сада је продато више од 30 милиона публикација.

Од земаља у окружењу само Хрватска и Словенија су се нашле у Мишленовом водичу - Хрватска са седам ресторана са звездицама, а Словенија са два.

Мишленове звездице покренула су браћа Андре и Едуард Мишлен, чије презиме носе и најпознатији пренуматици на свету.

Како би мотивисали људе да путују и тако повећали продају кола и својих гума, браћа Мишлен су 1900. године направила мали водич са корисним информацијама за путнике, као што су мапе, списак аутомеханичарских радњи, бензинских станица, те листу места где може да се једе или пронађе преноћиште.

Између осталог, водич је имао анонимне оцене европских ресторана, а од 1926. године је почео да додељује чувене звездице.

Људи који оцењују храну - Мишленови инспектори, стално су запослени у Мишлен групи, а већина је студирала у најбољим угоститељским школама у свету.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести