Пабови могу да раде само ако служе "праве" оброке

ЛОНДОН: У Енглеској након увођења нових мера за сузбијање ширења корона вируса могу да остану отворени само пабови и барови који раде као ресторани, што значи да служе "праве" оброке попут ручка и вечере.
london autobus ulice pixabay
Фото: pixabay.com

"Они могу да служе и пиће, али само као део таквог оброка", наводи се у саоштењу које је пренео Ројтерс.

Британски премијер Борис Џонсон најавио је претходно нови сет рестриктивних мера против ковида-19, а који ће се уводити у зависности од ризика у појединим регионима. Нове мере уводе се да би се смањио раст броја заражених у одређеним деловима Енглеске.

Нови систем базира се на три нивоа прописа, сваки са посебно стандардизованим правилима.

Први ниво прописа односи се на већи део Енглеске и заправо представља продужетак постојећих правила у земљи. Кључне мере на том нивоу су забрана окупљања више од шесторо људи који не живе у истом домаћинству и скраћивање радног времена угоститељских објеката и објеката који пружају услуге забаве. Њима ће бити забрањено да раде од 22 сата увече до 5 ујутру.

Другим нивоом прописа биће обухваћени делови Енглеске у којима су већ на снази неке локалне мере карантина. У њима ће бити на снази забрана окупљања више од шесторо људи на отвореном, као и забрана мешања чланова различитих домаћинстава у затвореном простору.

Делови Енглеске у којима је епидемиолошка ситуација најкритичнија биће обухваћени трећим нивоом прописа. Тамо ће бити забрањено мешање између чланова различитих домаћинстава на отвореном простору и у приватним двориштима, док ће пабови и кафићи бити затворени. У тим деловима је могуће и увођење додатних мера уз договор с локалним властима. То би могло да значи и затварање теретана и казина, док школе, универзитети и продавнице неће бити затварани.

Нови систем правила односи се на Енглеску, док Шкотска, Велс и Северна Ирска самостално одлучују о начину борбе против пандемије корона вируса, иако су се сложиле да ће сарађивати када год то буде могуће.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести