Рецепт дана: Чили кон карне

Јело које потиче из Мексика, спрема се широм Средње и Јужне Америци, па и у читавом свету. С обзиром на састојке, врло је заситно, па се и мањом количином може нахранити више људи...
cili kon karne
Фото: pixabay.com

Састојци (за 5 особа):

За сос:

- главица ситно насеченог лука,

- 2 чена ситно насеченог белог лука,

- кашичица љуте туцане паприке,

- кашика концентрата парадајза,

- конзерва исецканог пелата,

- конзерва црвеног пасуља,

- мала конзерва кукуруза шећерца,

- 3 дл пива,

- говеђа коцка,

- кашика густина размућена у мало воде,

За фил:

- 500 г млевене јунетине,

- главица ситно насеченог лука,

- кашичица кумина у праху,

- свеже млевени бибер,

- морска со,

- оригано

За пире:

- 700 г ољуштеног кромпира,

- 50 мл млека,

- 100 мл павлаке,

- 30 г путера,

- морска со,

- свеже нарибани мускатни орашчић,

- 150 г нарибане гауде

Припрема:

Сос:

1. На загрејаном маслиновом уљу пропржити лук да застакли, додати бели лук да замириши, затим љуту туцану паприку, концентрат парадајза, пелат, месну коцку, налити пивом и на умереној ватри кувати око пола сата.

Пред крај умешати размућени густин, посути ориганом, промешати пар пута, дотерати укус, поклопити и склонити с ватре.

Пире:

2. Скувати кромпир и посољеној води, процедити, измиксати, налити загрејаном мешавином млека, путера и павлаке, посути ситно нарибаним орашчићем, поново умутити миксером и оставити са стране.

3. Рерну загрејати на 200 степени.

Фил:

4. На загрејаном маслиновом уљу пропржити лук да застакли, додати месо да промени боју, посолити, побиберити, посути кумином, добро промешати и склонити с рингле.

5. Одговарајућу ватросталну посуду обложити пиреом од кромпира, како дно тако и странице, изручити фил од меса и распоредити по дну, затим све прелити припремљеним сосом и на крају посути нарибаним сиром.

6. Запећи у загрејаној рерни до златно смеђе боје.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести