Састојци (за 4 особе):
- 500 г млевеног меса,
- 2 јајета,
- презла,
- уље,
- лук,
- шољица пиринча,
- вегета, со, бибер, црвена слатка паприка
За сос:
- ½ л домаћег сока од парадајза,
- ½ л воде,
- кашика глатког брашна,
- 2 кашике уља,
- со, шећер, першун, оригано, вегета
Припрема:
1. Млевено месо помешати с исецканим луком, додати 2 јајета, уље и презлу.
2. Затим додати 3-4 кашике пиринча.
3. Док се тигањ (без уља) греје, правити лоптице.
4. Ако вам не испадају баш најбоље, додавати презлу док се не добије фина смеса коју може да се обликује.
5. На кратко пропећи лоптице и потом их оставити са стране.
6. У међувремену, узети једну већу посуду у коју ће се ћуфте кувати. Сипати у њу уље, па кад се загреје додати 2 кашике брашна. Све добро промешати и када се смеса фино загреје, додати пола литре сока од парадајза и пола литре воде.
7. Додати мало шећера и пустити сос да се кува на лаганој ватри. Током кувања убацити вегету, першун, може и мало оригана...
8. Убацити ћуфте у сос и оставити да се заједно кувају сат времена.
9. Кувати на средњој ватри, додавати воде по потреби како се ћуфте не би лепиле за дно.
10. Када су готове, ћуфте послужити уз пире кромпир.