Рецепт дана: Шпагете са сиром и бибером

Овај италијански класик савршено је решење за дане познате и као “нема ничега у фрижидеру”. У питању је савршено јело, које се спрема на врло једноставан начин, за које је Бурдејн изјавио како би управо оно могло да буде “један од највећих изума човечанства”...
spagete
Фото: Youtube Printscreen

Састојци (за 4 особе):

- 400 г шпагета,

- кашика свеже млевеног црног бибера,

- 5 кашика путера,

- 4 кашике маслиновог уља,

- 200 г нарибаног пармезана,

- 120 г нарибаног пекорина,

- соли по укусу

Припрема:

1. Скувати тестенину ал денте, па је потом оцедити од вишка течности и сачувати 300 мл воде у којој се кувала.

2. У великом тигању тостирати свеже млевени бибер неких тридесетак 30 секунди, односно, док не постане ароматичан.

3. Додати путер и маслиново уље, па пустити око минут, два да се састојци сљубе.

4. Додати у тигањ скувану тестенину и већи део воде од кувања.

5. Протрести тестенину у тигању, па додати нарибани пармезан, пекорино и остатак течности од кувања тестенине.

6. Тестенину пребацити на тањир и послужити вруће.

Мунгос
25.01.2019 • 21:01
"за које је Бурдејн изјавио како би управо оно могло да буде “један од највећих изума човечанства”..." - лупио и остао (тада) жив. Западњаци су познати да, од онога што ми дајемо мачкама и кучићима да једу, направе специјалитет. Можеш мислити, шпагете са бибером. Па по врсти хране која се једе се види степен богатства, односно сиромаштва једног друштва током историје једног народа. Један пример: Наша лоза Немањића је у своје доба јела телетину са сосом од боровница и рибизла. А шта су они јели, препечен лебац, празне шпагете, запечен кромпир.
Dragan
26.01.2019 • 15:31
Jel može izvor vezan za jelovnik Nemanjića? Voleo bi da čitam o tome..
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести