Светски дан безбедности хране: Шта једемо-задатак свих нас

БЕОГРАД: У свету се обележава Дан безбедности хране, како би се скренула пажња на оболевање, али и на не тако ретке смртне исходе који покварена храна носи са собом.
jaje na oko dorucak
Фото: pixabay.com

Подаци Светске здравствене организације указују да скоро свака десета особа на свету оболи од покварене хране, а око 420.000 људи годишње изгуби живот од последица њене конзумације.

Светски дан безбедности хране под мотом “Безбедна храна, задатак сваког од нас” подсећа да у процесу очувања здравља становништва, поред произвођача, прерађивача, дистрибутера, важну улогу имају и сами потрошаћи и њихова способност да разликују рокове употребе, као и квалитет и безбедност производа.

Координаторка Савеза за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у Тиса Чаушевић напомиње да НАЛЕД дуже време предлаже да се законски уреди донирање хране како би уместо на отпад, отишла у хуманитарне сврхе.

Чаушевићева истиче да би ослобађање компанија од плаћања ПДВ-а на ту робу, које због високих трошкова често одустају од акције, додатно олакшало процес донација хране, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, важан услов за стварање бољег окружења за пласман безбедне хране остаје процес дигитализације, у коме нове технологије треба да допринесу препознавању опасности у свакој од фаза производње хране и процени њихове штетности по здравље.

У плану је и развој еАграра, софтвера за пољопривредне произвођаче који ће, како се наводи допринети ефикаснијој обради захтева за подстицаје у области пољопривреде, као и контроли усклађености са ветеринарским, фитосанитарним и стандардима заштите животне средине.

Обележавање Дана безбедности хране установљено је 7. јуна прошле године, на иницијативу Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) и Светске здравствене организације. Тим поводом у Србији НАЛЕД у сарадњи са УСАИД-овим Пројектом сарадње за економски развој жели да допринесе јачању свести јавности о контроли и безбедности хране.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести