Краљевска породица разрађује план за принца Харија и Меган

ЛОНДОН: Бакингамска палата покушава да разради план за принца Харија и његову супругу Меган, америчку држављанку, након њихове шокантне најаве да ће се повући из обављања дужности које им припадају као члановима краљевске породице и да ће проводити већи део времена у Северној Америци.
megan i hari, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein, file)

Пар је у среду изненадио краљицу Елизабету Другу и остале чланове краљевске куће када су саопштили да желе да воде самосталнији живот, који се надају да ће моћи сами да финансирају.

Један извор је тај потез описао као разочаравајућ и штетан по породицу, јавио је синоћ Ројтерс.

Ни краљица Елизабета, која је свој живот посветила јавној дужности од када је наследила оца 1952. године, ни принц Чарлс, Харијев отац и наследник престола, нису консултовани у вези са саопштењем, објављеним на Инстаграму.

Одлучили смо се да ове године направимо прелаз у стварању нове прогресивне улоге у овој институцији, наводи се у саопштењу.

Намеравамо да се повучемо као "старији" чланови Краљевске породице и радимо на томе да постанемо финансијски независни, саопштили су принц Хари и његова супруга.


Меган отишла у Канаду

Супруга британског принца Харија, Меган, вратила се у Канаду да би била са сином после шокантне објаве пара да ће се повући из обављања дужности које им припадају као члановима краљевске породице и да ће проводити већи део свог времена у Северној Америци.

Меган је, како је саопштила портпаролка, вратила у Канаду да би била са сином Арчијем, преноси Ројтерс, будући да је краљевски пар пре објаве провео шест седмица на одмору у Канади са осмомесечним сином Арчијем, далеко од краљевске породице.


Хари и Меган, формално војвода и војвоткиња од Сасекса, навели су да су размишљали месецима и да ће поделити време између Британије и Северне Америке, како би себи и својој беби омогућили простор који им је потребан.

Бакингемска палата тврди да је било само прелиминарних разговора о будућности пара.

Али други краљевски извор рекао је данас да су краљица, Чарлс и Харијев старији брат принц Вилијам наложили високим званичницима да, заједно са владом, раде на томе да помогну пару да изнађе "изводљива решења", по могућности у року од неколико дана, а не недеља.

Није баш најјасније како ће Хари (35), који је шести у реду за трон, и Меган (38), постати "полуплемство" и ко ће плаћати за њихов трансатлантски начин живота, наводи Ројтерс.

Ниједан старији члан краљевске породице није јавно објавио коментар о тој одлуци, али британски таблоиди пишу да су Чарлс и Вилијам били бесни.

Хари је дуго љут на третман који су он и његова супруга добили од таблоида, а у најави је рекао да ће смањити приступ медијима њиховим активностима.

Краљевски коментатори повукли су паралелу са абдикацијом краља Едварда VIII, који се 1936. године одрекао престола да би се оженио с Волис Симпсон - попут Меган, разведене Американке - и живео свој живот у Француској.

Меган, која је глумила у ТВ серији "Два лица правде", могла би да се врате глуми у САД, мада није јасно како би Бакингамска палата гледала на то.

Хари и Меган су се венчали у мају 2018. године на раскошној и веселој церемонији у дворцу Виндзор, што је тада деловало као знак модернизације монархије.

Новине су критиковале Харија и Меган јер су користили приватне млазне авионе док су промовисали заштиту животне средине и вишемилионско реновирање кућа које су финансирали порески обвезници.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести