Мулен руж обележава 130 година постојања

ПАРИЗ: Мулен руж, кабаре у срцу Париза, познат по кан-кан плесачицама и костимима од нојевог перја, у недељу обележава 130 година откако је први пут отворио врата посетиоцима.
mulen ruz
Фото: Youtube Printscreen

Главна тачка репертоара Мулен ружа данас је "Фери шоу", у којем учествује 60 извођача из 14 земаља света.

Иза кулиса, међутим, одвија се сасвим другачија кореографија коју не може да види 600.000 гостију који сваке године посматрају представу, испијајући скоро четврт милиона боца шампањца.

То је софистицирана машинерија промене костима и сценографије непоходна за одвијање представе, преноси Ројтерс.

"Цео тим, укључујући плесаче, помоћнике и техничаре, мора да буде веома организован. Због мале грешке или кашњења можете да пропустите излазак на сцену. Морате увек да будете у право време на правом месту", каже Клодин ван дер Берг, 27-годишња плесачица из Ирске која у Мулен ружу наступа већ седам година.

Свако извођење претпоставља да плесачи носе чак хиљаду костима, од којих је сваки сашивен у кројачницама које деценијама раде за Мулен руж.

Сваки плесач током прредставе промени 10 до 15 костима, за шта имају по 90 секунди.

Представе у Мулен ружу наставак су традиције започете отварањем кабареа 6. октобра 1889. године, када су се жене које су преко дана зарађивале перући веш, ноћу претварале у плесачице.

Једна од њих је Ла Гуле (похлепна), коју је чувени Анри де Тулуз-Лотрек насликао на једном од плаката за Мулен руж, док је са стране посматра њен партнер Валентин Без Костију.

У Мулен ружу су у то време играле плесачице са необичним уметничким именима, као што су Нини Ноге у Ваздуху, Златна Рајон и Скакавац.

Данас на сцени блистају Олга, Јасмин, Клодин или Есмералда.

Критичари сматрају да поједини аспекти представа у Мулен ружу, поготово то што плесачице наступају у топлесу или у провидним костимима, представљају сексистичко схватање жене као објекта, што је у супротности са модерним токовима.

Током обележавања 125. годишњице Мулен ружа 2014. године, све активисткиње фенинистичке групе Фемен попеле су се на кров кабареа и узвикивале да женско тело не треба да буде на продају.

За Олгу Кохолову из Казахстана, која у Мулен ружу наступа већ 12 година, дух кабареа је ванвременски.

"Волим адреналин на сцени. Мулен руж је чаробно место где оживљавам своју страст. Када сам на сцени, знам да сам наследник чувених плесачица које су 130 година стварале Мулен руж", рекла је Кохлова.

Мулен руж се налази на Монмартру, чувеном боемском делу Париза, а на крову има велику имитацију црвене ветрењаче, што је и име кабареа.

У ентеријеру и данас преовлађује ретро-декор из 19. века што локалу даје чувени боемски изглед.

У Мулен ружу су током 130 година постојања наступали многи чувени светски уметници као што су Жозефина Бејкер, Френк Синатра и Едит Пјаф.

Сцене из Мулен ружа на својим платнима је овековечио постимпресионистички сликар Анри де Тулуз-Лотрек, који је био чест гост кабареа.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести