Водитељ УНА телевизије ДУШАН ИВКОВИЋ открива шта се крије иза читања ВЕСТИ: Адреналин уме ДОБРО ДА ВОЗИ!

По годинама млад, а по радном стажу већ добрано искусан новинар Душан Ивковић ново је појачање Уна телевизије на којој однедавно ради као презентер емисија „Уна вести” и „Уна дан”.
Dusan Ivkovic
Фото: Promo/UNA TV

Медијски „живот” започео је пре десет година на Радију С4, а остварио се и као новинар Блица, где је „пекао занат” прелазећи различите рубрике и тако упознао разне гране новинарства. То му је и отворило пут ка другим еминентним писаним медијима у Србији, да би 2021. године постао део тима јутарњег програма „Пробуди се” телевизије Нова С на којој је, такође, радио и као водитељ и презентер. Овај „вечити дечак немирног духа” данас саопштава најважније и најновије информације из земље и света на Уна телевизији, а како каже,  формати у којима се нашао, разликују се од осталих својом динамичношћу, непосредношћу и тачношћу.

– За „Уна вести”, које представљају кратак преглед најбитнијих догађаја, проналазимо саму срж информација које су, како проценимо, од највеће важности за наше гледаоце. Ту свакако спадају најбитније вести из друштвено-политичког живота међутим и бројне сервисне информације од којих публика директно може да има користи. Када је реч о „Уна дану” на тај дневник гледам као на пријатељски разговор између нас и публике. Свакако се бавимо горућим темама и питањима, међутим и онима која могу да унесу ведрину и позитивну енергију свима који их гледају – прича за Дневников ТВ магазин Душан Ивковић и додаје да обе емисије краси брзина којом доносе тачне информације. – Наша публика може да се ослони да ће све што је важно правовремено стићи до њих и да ће уз нас бити међу првима информисани.

Успех неких наших малих генијалаца ми измами осмех. Измами ми осмех и када као друштво успемо да обезбедимо средства и омогућимо неком детету лечење и услове за бољи и здравији живот.

Фото: Promo/UNA TV
У етру емоције по страни

Како је током десет година професионалног рада провео радећи у различитим рубрикама, а део тог времена и у црној хроници, имао је прилику да се „нагледа свачега”, па му је данас ретко која вест тешка за читање. Међутим, због трагедија, које су се нашем друштву догодиле почетком маја у Основној школи „Владислав Рибникар” и селима око Младеновца, у којима су деца и млади изгубили животе, ипак је имао кнедлу у грлу и дефинитивно су то, како каже, биле вести које је најтеже саопштавао јавности.

– Када презентујете вести, емоције се остављају по страни. Међутим у овим ситуацијама било ми је заиста тешко да их контролишем – прича нам Ивковић и додаје да су му, такође, многе теме о којима је „проговарао” кроз мале екране, ипак, измамиле осмех на лице. – Успех неких наших малих генијалаца ми измами осмех. Измами ми осмех и када као друштво успемо да обезбедимо средства и омогућимо неком детету лечење и услове за бољи и здравији живот. Измами ми осмех креативност људи, обзирност и емпатија. Са друге стране, генерално сам човек ведрог духа тако да није претерано тешко измамити ми осмех.

Године нису мерило

Будући да је Душан рођен 1990. године, те да је један од најмлађих презентера вести у Србији, упитали смо га да ли је једном младом човеку тешко да стекне ауторитет и саопштава јавности најважније вести, с обзиром на то да су такве позиције, најчешће, не и увек, намењене старијим колегама.

– Слажем се да јесте установљено такво мишљење, међутим, не слажем се са њим. Уколико сте сигурни у себе и у то шта и како радите, у било којој заправо бранши, па и овој, године не мислим да би требало да представљају било какво мерило. Свакако, колеге са дужим стажом илити километражом, како волимо да кажемо, јесу узор, од њих ми млађи учимо – објашњава Душан Ивковић. – Својом сигурношћу, познавањем тема о којима говорите, као и тачношћу, макар када је реч о презентовању вести, стичете и ауторитет и кредибилитет, а то је нешто што публика и те како уме да препозна. 


Разбијамо класичан однос

Наш саговорник напомиње да је у време када медији ничу као из воде, када се пласирају неретко непроверене информације, када се јури за сензационализмом, срећан и задовољан што ради на емисијама и у кући са здравим приступом и размишљањем.

– Понављам - непосредним, али, опет, озбиљним начином рада покушавамо да разбијемо класичан однос медиј - публика, већ градимо пријатељски однос и поверење – каже Душан Ивковић.


Ведар дух иза кулиса

Како каже новинар и презентер вести на Уна телевизији, сваки дан у медијима му доноси нешто ново, па се тако наш саговорник константно изненађује шта се све крије иза кулиса читања вести.

– Првенствено, један добар и уигран тим људи који гаје међусобно поверење и који представљају ослонац једни другима чини вести. Дешавају се стресне ситуације, недостатак времена, непланиране околности и проблеми, због тога је нужно имати добре људе око себе јер се тако све непредвиђене ситуације знатно лакше решавају – истиче Ивковић и додаје да се у свему томе крије доста занимљивих ствари, међусобних бисера, доброг хумора и заразног смеха.

Управо један од таквих забавних тренутака скоро му се догодио када је дружећи се и причајући са колегама у редакцији заборавио на време па је, када је његова емисија кретала у етар, морао да отрчи до студија како би стигао да се укључи уживо у програм.

– Сваку ситуацију и сваку прилику користим како бих се орасположио, али и како бих орасположио и људе око себе. Некада тако, као у том случају, чини ми се да смо ту певали нешто, изгубим појам о времену и онда се дешава да морам да појурим до студија. Све то има неку своју драж, на крају крајева ово је динамичан посао – закључује Душан Ивковић. – Адреналин неки пут може да буде и савезник, некада уме добро да „вози” тако да није увек нужно сузбијати га. Ипак, када се камера упали сва неозбиљност остаје по страни, у фокусу су само вести и оно шта стиже до публике.

Владимир Бијелић

 

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести