ГОЈАЗНО СВАКО 4. ДЕТЕ Поразни резултати у Енглеској ЕВО КО ЈЕ НАЈВЕЋИ КРИВАЦ

ЛОНДОН: Скоро свако четврто дете узраста од 10 и 11 година у Енглеској је гојазно, открива највећа студија о овом проблему и указује на "дубок и алармантан" дугорочни, негативни утицај пандемије коронавируса.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Током прве године изолације стопа гојазности порасла је за 45 одсто код деце узраста од четири до пет година и за 21 одсто код деце од 10 до 11 година, открива анализа која је обухватила више од милион деце, преноси лондонски Гардијан.

Преваленција гојазности међу млађом децом у предшколском узрасту се од тада углавном вратила на очекиване, иако и даље забрињавајуће нивое, али удео деце која напуштају основну школу са прекомерном телесном тежином, гојазношћу или тешком гојазношћу и даље је много већи него пре пандемије.

Стручњаци кажу да је то вероватно због тога што су се млађа деца вратила здравијим стиловима живота, али су се код многе старије деце створиле лоше навике у исхрани, недовољно вежбање и штетни, дугачки интервали које проводе пред екраном.

Пораст броја деце која су на путу да постну гојазна или су постала гојазна током пандемије значи да ће још најмање 56.000 деце одрасти са повећаним ризиком од дијабетеса типа 2, рака и других озбиљних болести, упозоравају истраживачи из Националног института за истраживање здравља и неге Саутемптон при Биомедицинском истраживачком центру Универзитета Саутемптон.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести